Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп предлага роденият в Австралия американец Андрю Ливърис, председател и главен изпълнителен директор на компанията Дау кемикъл (Dow Chemical Company), да застане начело на експертна комисия за насърчаване на американското промишлено производство, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Американският съвет по производството ще бъде натоварен със задачата да намери начини да върне промишлеността обратно в Америка, каза Тръмп на митинг в Гранд Рапидс, Мичиган.

Ливърис приветства икономическите планове на Тръмп с думите: "Вие проправяте път (...) с вашата политика да улесните правенето на бизнес в тази страна".

От изказванията им обаче не стана веднага ясно дали шефът на Дау кемикъл ще оглави Съвета по производството - комисия в структурата на министерството на търговията. Консултативната комисия, работеща в областта на частния сектор, се отчита пред търговския министър.

Ливърис, който има двойно гражданство, и преди е работил в подобни правителствени комисии с консултативни функции - и в САЩ, и в Австралия. Автор е на книга, в която се поощрява американското производство ("Make It in America: The Case for Reinventing the Economy", 2011).

Той посочи, че през последните години компанията му е инвестирала 7 милиарда долара в разрастване на дейността в САЩ, създавайки допълнително 7000 работни места.