Това обяви председателят на ЦИК Илона Палфи пред унгарската информационна агенция МТИ, цитирана от ТАСС и БТА.

По думите на Палфи в ЦИК вече са постъпили гласовете на повече от 88 хил. избиратели.

Днес между 6,00 и 19,00 ч. близо 8,3 млн. унгарски граждани могат да участват в насрочения от правителството на премиера Виктор Орбан референдум.

Те трябва да отговорят на въпроса: "Искате ли Европейският съюз да може да предписва задължително заселване на неунгарски граждани в Унгария даже и без съгласието на парламента?".

Очаква се да преобладават отговорите "НЕ", но не е сигурно дали избирателната активност ще бъде над 50 на сто, каквото е изискването на закона, за да бъда валиден резултатът от допитването.

Резултатите от референдума няма да имат юридическа сила в рамките на ЕС, но въз основа на тях Будапеща може да поиска ревизия на Лисабонския договор в частта му за единната миграционна политика, отбелязват агенциите.

Според премиера Орбан гласуването с „против“ е глас за суверенитета и независимостта на Унгария. Той се надява, че по този начин ще бъдат окуражени и други страни от ЕС да предприемат подобни стъпки.

Унгарският премиер категорично се противопоставя на пристигането на голям брой мюсюлмански мигранти в Европа. Според него те застрашават Унгария и християнската идентичност на Стария континент.

Виктор Орбан в момента е трети мандат министър-председател на страната. Миналата седмица той призова Евросъюза да построи огромен бежански град в Либия, където да бъдат депортирани всички мигранти от Европа.

ЕС трябва да защити своите граници, за да спре мигрантската вълна така, както направи Унгария миналата година по границите си със Сърбия и Хърватия, където издигна телена ограда.

Миналата година през Унгария минаха най-малко 400 000 мигранти, които продължиха пътя си за Западна Европа.

Орбан очаква бежански референдум и в други страни от ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че очаква и други държави от ЕС да последват унгарския референдум за бежанските квоти.

Това той заяви след гласуването днес на референдума.

„Гордеем се, че станахме първи по този въпрос“, подчерта Виктор Орбан, цитиран от агенция МТИ.

Той не изключи възможността за поправки в конституцията, но за него този въпрос е от второстепенно значение в преговорите с Брюксел. По думите му преговорите ще бъдат насочени преди всичко към това „Унгария да не бъде задължена да настанява хора, чието идване ние не желаем“, и правото за вземане на такова решение да имат властите на държавата.

„Ако ЕС е демократично общество, той трябва да приеме решението на унгарците“, категоричен е Виктор Орбан.

Днес Орбан още веднъж заяви в отговор на журналистически въпрос, че ако надделее вотът "Да", той ще подаде оставка. Но това негово обещание се възприема по-скоро като тактическа маневра за гарантиране на по-висока избирателна активност, като бъдат подтикнати противниците му да гласуват.

ЕП: Този референдум е опасна игра

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обвини Унгария, че играе "опасна игра", като организира референдум за миграционните квоти на ЕС.

Според тези квоти Унгария би трябвало да приеме около 2000 мигранти.
Шулц заяви в публикувано днес интервю за германската вестникарска група Функе, че насроченият от унгарския премиер Виктор Орбан референдум подлага на изпитание легитимността на европейските закони.

Държавите, които не проявят солидарност с останалите членки на съюза по мигрантския въпрос, може да получат по-малка финансова подкрепа от ЕС, даде да се разбере той.

Шулц призова европейските лидери ясно да покажат на източноевропейските членове на съюза, че "солидарността не е еднопосочна улица". В същото време той отхвърли призивите за изгонване на Унгария от ЕС.