"Нито една политическа сила не трябва и няма да има никакви въоръжени звена. Нито една политическа организация няма право да се сдобива с криминални групировки", заяви Порошенко, цитиран в съобщение на президентската пресслужба, предаде ТАСС. Той обърна внимание, че "в дълбокия тил, на хиляди километри от фронта, са се появили хора с тежко въоръжение" и определи това като опит за дестабилизация на страната.

"Властите няма да допуснат това", заяви президентът, цитиран и от БТА.

Той определи събитията в Мукачево като преразпределяне на контрабандни потоци.

"Картината на ставащото там сега не е черно-бяла. Тя е потресаващо черна", каза Порошенко.

На 11 юли в Мукачево около 20 бойци на движението "Десен сектор" влязоха в конфликт със свои опоненти за разпределяне на сфери на влияние и откриха огън с автоматично оръжие.

Вижте снимки >>

След това те откриха огън с автомати, тежки картечници и гранатомети по пристигналите на местопроизшествието милиционери. При завързалата се престрелка бяха убити трима души, 11 са ранени, а няколко милиционерски коли са унищожени. От "Десен сектор" съобщиха за двама свои убити и четирима ранени.

Прокуратурата определи станалото в Мукачево като терористична проява.

От събота вечерта в Киев и други големи украински градове протичат протестни акции на бойци и симпатизанти на "Десен сектор" с искане на оставката на вътрешния министър Арсен Аваков.

Украинският парламент реши да създаде временна анкетна комисия за събитията в Мукачево.

Замесени депутати

Депутатът от Закарпатието Михайло Ланьо отрича обвиненията на "Десен сектор", че контролира контрабандата в региона. Той намекна пред местни медии, че зад атаката на "Десен сектор" стои друг закарпатски депутат - Виктор Балога.

Вчера прокуратурата извика двамата на разпит, за да установи как така един депутат е могъл да прати въоръжени хора при друг, щом и двамата твърдят, че не са замесени в престъпни схеми, пише руският "Независимая газета".

"Правда": Киев се бои от русините

Киев се бои от активността на русините и затова е дал Закарпатска област на „Десен сектор“, каза Андрей Фатула, председател на организацията „Обединени Русини“, пише руският "Правда", цитиран от "Фокус". Той напомни, че в областта живеят 700 000 души, представители на този етнос.
„Десен сектор“ е поел пълен контрол над организираната престъпност в областта и води терор“, каза още Фатула.
Според него Киев се бои от настроенията на местните жители за административна автономия.