В Мукачево се води истинска война, радикали блокират правителствени сгради в други градове, съобщи bTV. В пограничния град от вчера се водят улични боеве между милицията и бойци на групировката "Десен сектор".

Вижте снимки >>>

Смята се, че стълкновенията са започнали заради разпределение на контрабандния бизнес в региона.

Мукачево се намира в стратегическа близост до границите с Унгария, Словакия и Полша. Ситуацията обаче излиза извън контрол, а полицията не може да се справи.

Бойците на радикалната групировка изигра решаваща роля за свалянето на президента Виктор Янукович и участва активно в сраженията с проруските сепаратисти на Изток, но започва да става неудобна за новата власт в страната.

Лидерът на "Десен сектор" призова за протести

Лидерът на екстремистката украинска организация "Десен сектор" Дмитро Ярош призова привържениците си да продължават протестните си акции, докато не бъдат арестувани представителите на властите, които според него са виновни за събитията в Мукачево, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ярош призовава за оставка на цялото ръководство на силовите структури на Закарпатска област, както и на министъра на вътрешните работи Арсен Аваков.

Лидерът на движението каза, че той и членове на ръководството на "Десния сектор" имат намерение да заминат за района на Мукачево, за да гарантират по думите им "обективно и безпристрастно разследване на събитията".

Около 20 бойци на крайнодясната организация откриха вчера огън в Мукачево, Закарпатска Украйна, при конфликт с опоненти, с които обсъждали разпределяне на сфери на влияние.

Прокуратурата на Закарпатска област определи вчерашните събития като терористичен акт.

От снощи бойци и привърженици на "Десен сектор" провеждат протестни акции в Киев и други големи градове, настоявайки за оставката на вътрешния министър.