Това може би е все още непълната равносметка на конфликта и престрелката в град Мукачево, в Закарпатска област на Украйна, пише полският вестник "Газета виборча", цитиран от БТА.

Смята се, че става дума за битки за преразпределяне на пазара на контрабандни стоки, по-специално цигари.

Вижте снимки >>>

Президентът Петро Порошенко заяви, че държавата трябва решително да противодейства на всички прояви на бандитизъм.

Мукачево е вторият по големина град в Закарпатска област, Югозападна Украйна. Вчера в града с население от 80 хиляди души с четири джипа пристигат въоръжени бойци на "Десния сектор".

Имали уговорена среща с депутата от украинския парламент Михайло Ланьо, но мястото на срещата било сменено и трябвало да се състои в спортен комплекс, собственост на депутата.

На входа на комплекса се стига до спор с охраната, един охранител е ранен с изстрел в главата. На място пристига началникът на полицията, бойците на "Десен сектор" искат от силите на реда да се разоръжат.

След избухване на димна граната, хората с джиповете минават с таран през колата на полицията и бягат. На пътя към Киев полицията е поставила блокада.

Бойците на крайнодясното движение откриват стрелба от автомати, картечница и гранатомет. Унищожени са три коли на полицията, двама бойци са застреляни, четирима полицаи са ранени.

Други бойци са обкръжени в района на село Лавка, операцията се поема от украинските сили за сигурност. Твърди се, че преговори с него водят президентът и ръководителят на Службата за сигурност на Украйна.

В Мукачево са изпратени части на Националната гвардия. Каквито и да са били причините за конфликта в Мукачево, той може да повлияе на съдбата на "Десен сектор".

Снощи президентът Петро Порошенко нареди да бъдат разоръжени тези, които са стреляли по жителите на Мукачево. Държавата трябва решително да противодейства на всички прояви на бандитизъм, каза Порошенко.

Властите в Киев от известно време се опитват да решат ситуацията с доброволческите батальони и да върнат на държавата монопола върху използване на сила, пише в заключение "Газета виборча".