Точно преди смъртта си Белаид разкритикува остро управляващата партия. Вчера той заяви, че ислямистите се опитват да сложат ръка върху институциите за сигурността в страната, а също така и върху армията. Опозиционният лидер каза още, че политиката на партията "Ан Нахда" насърчава насилието и призова за национални протести.

"Това е престъпно деяние, терористичен акт не само срещу Белаид, но срещу цял Тунис", заяви министър-председателят Хамади Джебали.

Президентът Монсеф Марзуки пък отмени пътуването си до Кайро за участие в срещата на Организацията за ислямско сътрудничество. Държавният глава спешно се прибира в Тунис от Франция, където бе на официално посещение. Пред Европейския парламент в Страсбург той определи днес покушението като "заплаха" от страна на враговете на демократичния преход в страната, на която Тунис няма да се поддаде. Марзуки също така заяви, че ще се бори срещу противниците на политическия преход в страната му, предаде ДПА.

"Това убийство оставя Тунис без един от най-смелите и свободни гласове”, заяви френският президент Франсоа Оланд.

След свалянето от власт преди две години на дългогодишния диктатор Бен Али, Тунис не може да се справи със социалното и религиозно напрежение в страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Лидерът на управляващата ислямистка партия "Ан Нахда" Рашид Гануши осъди убийството и заяви, че убийците на Шокри Белаид искат да предизвикат кървава баня. "Те искат кървава баня, но няма да успеят", каза Гануши пред АФП. Той отрече обвиненията на близките на Белаид, че за убийството е отговорна "Ан Нахда". Централата на партията бе нападната и опожарена след убийството, каза Гануши пред Ройтерс и добави, че Тунис е в най-голямата политическа безизходица след революцията.

Светската опозиционна коалиция в Тунис – Народен фронт, обяви, че напуска конституционното събрание, което трябва да изготви новата конституция на страната, предаде агенция Ройтерс, цитирана от "Фокус".
Говорителят на Народен фронт Хама Хамами заяви, че опозицията призовава за всеобща стачка в знак на протест срещу убийството на Шукри Белаид.

Протестни акции започнаха в различни райони на столицата на Тунис заради убийството. Хиляди хора протестираха на главната улица пред Министерството на вътрешните работи. Те пееха националния химн и скандираха лозунги срещу управляващата партия. Хора се събраха и близо до клиниката "Ел Манар", където 48-годишният политик бе откаран след покушението и където почина от раните си.

Тълпа от разгневени младежи нападна с камъни полицията на булевард "Хабиб Бургиба" в столицата на Тунис и издигна барикади, предаде Франс прес. Бронирана машина на националната гвардия пък изстрелва залпове от сълзотворен газ, докато демонстрантите използват кофи за боклук, маси от кафенета, бодлива тел и ограждания за барикадите си.

Хиляди протестиращи се събраха и в град Сиди Бузид - люлката на въстанията от Арабската пролет, предаде Ройтерс. Жител на града, цитиран от агенцията, каза, че в момента над 4000 протестиращи палят гуми и замерят с камъни полицията.

Тунизийците въстанаха срещу дългогодишния лидер Зин ал Абидин Бен Али, след като продавачът на зеленчуци Мохамед Буазизи се самозапали в Сиди Бузид в края на 2010 г. в знак на протест срещу полицаите, които със сила му конфискували плодовете, които продавал незаконно, за да изхранва семейството си. Младият мъж умря от раните си 18 дни по-късно.