Путин бе посрещнат с военни почести и направи преглед на караула, съобщи БНР.

След това той се отправи за разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в новия му дворец.
Двамата ще председателстват петото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>


Предвижда се Путин и Ердоган да обсъдят актуални международни проблеми, сред които обстановката в Близкия изток, включително в Сирия и Ирак, заяви преди посещението Юрий Ушаков - външнополитически съветник на руския президент.

Други теми по време на разговорите ще бъдат военно-техническото сътрудничество, енергийното сътрудничество, доставките на руски газ за Турция.

Според турски официален източник днешната среща се очаква да даде тласък на разговорите, подети от Анкара, за намаляване на цената на вноса на руския природен газ, който покрива 60% от снабдяването с природен газ на Турция. Турското правителство е поискало също от Москва увеличение на руските доставки на газ.
"Газпром" вече обеща да предостави 30 милиарда кубически метра газ тази година на фона на 26,7 милиарда през 2013 г.

Енергийното сътрудничество е приоритет на двете страни. Москва спечели договора за строежа на първата турска атомна централа на стойност 20 милиарда долара. Според Анкара първите четири реактора на централата се очаква да влязат в действие до 2020 г.

По време на преговорите руската страна планира да постави въпроса за предоставяне на компанията "Росатом" на статут на стратегически инвеститор по проекта за строителство на АЕЦ "Аккую" в Турция, което би означавало определени данъчни облекчения, уточни Ушаков.

Очаква се двете страни да подпишат десет споразумения за сътрудничество в различни сфери. Едно от тях ще даде възможност стокообменът между двете страни от 35 млрд. долара в момента да достигне 100 млрд. долара през 2020 година.