Това се посочва в съобщение, публикувано на страницата на Министерство на външните работи (МВнР).

В Турция ще бъдат открити 35 изборни секции - максимално допустимият брой за страна извън ЕС, съобразени с подадените заявления. Съставите на секционните избирателни комисии (СИК) са окомплектовани и подлежат на обявяване от ЦИК.

Във всяка СИК ще има най-малко по един представител на държавната администрация с опит в провеждане на избори зад граница. Създадена е организация за доставяне на необходимия брой бюлетини за СИК.

Няма промяна във вече заявената от МВнР позиция, засягаща отношенията между България и Турция. 

България ще продължи да поддържа конструктивен диалог със съседна Турция, като счита за недопустимо каквото и да е външно влияние върху изборния процес за български парламент.

Напрежение възникна след опитите на турски политици да агитират български изселници предизборно в полза на партията на Лютви Местан ДОСТ.

По-рано през деня служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че посланик Нейнски ще бъде инструктирана как да реагира при евентуални конфликтни ситуации на 26 март.

„Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е в България и е във Министерството на външните работи, за да докладва как върви подготовката за изборите и съответно да бъде инструктирана и да знае как да реагира в случаите, при които евентуално могат да се появят конфликтни ситуации”, обясни Герджиков.

„Тя няма да остане тук до провеждането на изборите, тъй като работата й е в Турция и е тук само за ден-два“, допълни служебният премиер.

Взети са мерки Турция да не се намесва в изборния процес на България, увери Огнян Герджиков. Той обясни, че има готовност да се подсили охраната на българо-турската граница, ако това се наложи.