Измененията бяха приети на първо четене от парламента, предаде БТА. Предвижда се Националният съвет по туризъм да премине към министъра на икономиката, енергетиката и туризма, както и експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти и експертната комисия по категоризация на туристически обекти.
Според Мартин Димитров от Синята коалиция по-добре е да има ресорен заместник-министър, който да отговаря за туризма. Той каза, че най-важното е държавата да не пречи на туризма и даде пример с проекта "Бургас-Александруполис," който по думите му е заплаха за българския туризъм.
Лютви Местан посочи, че закриването на специализиран орган и прехвърлянето на правомощията на заместник-министър в политически кабинет е спорно решение и от ПГ на ДПС не са убедени, че е в правилната посока. По думите му "щеше да е повишаване на ранга, ако бяхте предложили министерство на туризма". Той попита дали неправителствените организации в сферата на туризма подкрепят закриването на специализираната агенция.
Корнелия Нинова (Коалиция за България) обясни отрицателния си вот при гласуването на промените с несъгласие да се закрие ДАТ, която в момента е подчинена на министър-председателя, и да се превърне в дирекция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Екатерина Михайлова (ДСБ) постави въпроса дали са достатъчни текстовете в закона да осигурят качествен контрол върху регистрирането на туроператорска дейност. Приоритет е туризмът, но трябва да се осигурява и качество, посочи тя. Затова Михайлова предложи между първо и второ четене да бъдат направени съответните промени в закона.