В съобщението не се посочват никакви подробности.

Говорителят на градската прокуратура Елка Ваклинова каза само, че разрешението е дадено, като не уточни за чии банкови сметки става дума, предаде БНР.

Държавното обвинение е поискало отпадането на тайната на 9 юли във връзка с разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който отговаряше за банковия надзор.

По този начин прокуратурата ще разполага с информация кои са кредитополучателите на КТБ, но съдебното решение не означава, че данните ще станат публични.

По-рано от ГЕРБ коментираха, че чакат решението на съда, за да видят кои лица и фирми и колко пари имат в банката.

"Чакаме решение на съда, за да се разкрие кои са тези лица поименно", каза пред журналисти Лиляна Павлова.

Междувременно прокуратурата неофициално опроверга управителя на БНБ Иван Искров, че кредитни досиета за 3,5 млрд. лева са изнесени от КТБ и вероятно унищожени. Проверката е установила, че всъщност те просто не са попълнени по надлежния ред, съобщиха БНР, "Сега" и "Дневник".

Непълнотите в документите били свързани с липсващи данни за обезпечението на кредита или за договори с други фирми на самите кредитополучатели. За пропуска е отговорна обаче не само КТБ, а и БНБ, която би трябвало да осъществява надзор как се отпускат средствата.

Прокуратурата вече призна официално, че не е вярно друго твърдение на Искров - че близо 206 млн. са били изнесени с чували от КТБ в последните дни преди да се разрази кризата.

Днес стана ясно, че на управителя на БНБ е назначена охрана от НСО.

Вижте резултатите от анкетата на Дир.бг "Да падне ли банковата тайна за депозити над 100 000 евро?">>