Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви в Брюксел, че страната е подготвена веднага отново да седне на преговорната маса с България, за да се реши двустранният спор и да се отвори пътят към ЕС, съобщи кореспондентската на МИА в Брюксел, пише "Слободен печат".

Пендаровски днес имаше срещи с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

На срещите, както заяви Пендаровски, най-голяма част от разговорите била посветени на спора с България, поради който Република Северна Македония не може да проведе първата междуправителствена конференция с ЕС, независимо от позитивното решение за начало на преговори, прието преди повече от една година в ЕС.

Ние сме подготвени още днес да се върнем на масата, но с известните червени линии в преговорите, заяви Пендаровски.

Той каза, че проблемът е, че изборите в България са завършили без ясен победител и вероятно ще има нови избори през юли, а дотогава ще има служебно правитетелство, което няма легитимност да взима решения.

Според Пендаровски сега е необходимо да се идентифицира преговарящ от българска страна, независимо дали става дума да отделен човек, институция или правителство. "Зависи само от България", заяви Пендаровски, цитиран от "Слободен печат