България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра, има двоен стандарт към нас. Европейският съвет нарушава законодателството на ЕС. Това каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред БНТ.

Той настоява за пълно приемане на България в Шенгенското пространство едновременно със сухопътни, морски и въздушни граници. През ноември текстът беше одобрен от комисията по вътрешни работи в Европейския парламент.

Станишев отбеляза, че членството в Шенген има ясни критерии и това, което предлагат в Европейския съвет, е половинчато решение, което ще създаде опасен прецедент.

"Това е продължаването на третирането на България и Румъния като неравноправни страни членки, защото договорът за Шенген е много ясен - изпълняваш критерии, длъжни са да те приемат като страна член", коментира той предложението поетапно да влезем по въздух, море и суша.

"Затова трябва да сме категорични в отстояването на нашата позиция и да не приемаме да ни се подхвърля един кокал, и за неопределено време да се отлага това, което е най-важно за нас - пълноправното цялостно влизане в това число по суша", добави още Станишев.

"В резолюцията на ЕП се казва категорично, че трябва да се приемат държавите по всички граници, а това е важно за България чисто икономически и социално, защото голяма част от българите не пътуват със самолети, а с коли, с автобуси и други превозни средства. Освен това икономическият положителен ефект за страната ни ще дойде, когато нашият транспорт, нашите ТИР-ове, които изнасят и внасят, няма да губят време по границите, което е в полза на нашата икономика", добави той.

Според Станишев измислянето на нови критерии, които нямат нищо общо с Шенген, е политическа игра заради обществено мнение в някои страни относно Румъния и България.

"Премиерът на Холандия Марк Рюте в ЕП каза, като се обърна към двете страни - споразумението трябва да се спазва, но той говори за друго споразумение, за друг механизъм за сътрудничество и проверка по вътрешните работи и тогава щели да ни приемат в Шенген", завърши Станишев.