Исканията за подслушване от страна на МВР са се увеличили за миналата година с 30 на сто спрямо тази година, прочете данни от доклада Димитър Лазаров от ГЕРБ, предаде "Фокус".
Той посочи и груби нарушения в Окръжна прокуратура – Благоевград. Веществени доказателствени средства били преснимани и копирани в нарушение на закона. Проверката за периода април 2011–април 2012 г. в 7 области в страната установила и случаи на неспазване на сроковете на разпоредено унищожаване на данни, събрани чрез СРС.

"Много е важно да се проследи практиката на съдилищата. Във Варна имаме 515 искания за СРС, в София имаме 6010 искания. Има практика на тотално подслушване. С 6010 СРС в София уверявам ви се подслушват минимум 60 000 души, защото се контролират връзки, отношения", каза Румен Петков от левицата.
Той настоя да се направи проверка колко кметове са били подслушвани в различните периоди. Тогава ще се види, че в периода 1997–2001 г. СРС са ползвани по един брутален начин за набиране на информация за политическия опонент, добави бившият вътрешен министър.

Димитър Лазаров го призова да даде данни за икономическия шантаж при използването на СРС.

Според Петков голямата тревога е, че 13 000 СРС и доклад на чуждестранна институция, че пазарният дял на контрабандните цигари в България отива на 45%. 2006-2007 г. този контрабанден дял е бил свит на 13%, сега е 45%, посочи депутатът.
При това изказване от пленарната зала се чу реплика, на която Петков отговори: „Като ти стига, вдигай си гащите и …, колега. Така се прави обикновено”.

Думите му към Лазаров предизвикаха реакция на депутата от Синята коалиция Иван Костов, който се ядоса, че това е грозно и не прилича на нищо.
Все по-трудно се седи в тази зала, като се слушат такива неща, коментира той. „Някой брутално бил подслушван. Няма нужда да се подслушват хора, които се виждат от всички какво правят в шадравана в Плевен”, добави лидерът на ДСБ.

Водещият заседанието зам.-председател на парламента Екатерина Михайлова отправи напомняне към Петков и Костов за неприлично говорене. Социалистът се извини.

„Недопустимо е да се лъже по вулгарен начин от трибуната на Народното събрание. Цинична лъжа е за шадраванчето в Плевен. Аз имам хигиена на общуване с някои заведения. При положение, че тогава вие сте ме проследявали и подслушвали 6 месеца и не сте документирали нищо от тези клевети, мисля, че точно на вас не ви отива да продължавате да ги сипете и от парламентарната трибуна. А що се касае до това дали ви е трудно да седите в тази зала, след няколко месеца ще ви е лесно да седите отвън”, отвърна соцдепутатът на Костов.

Екатерина Михайлова, която е от ДСБ, обаче му направи забележка и за това изказване.