Дълбоко смутен съм, че един посланик може да падне до нивото на треторазряден доносник и да се занимава с клюки и интриги, коментира той пред ТВ7 твърдението на Байърли от 2006 г., цитират го "Всеки ден" и КРОСС.

Както е известно, от години легендата за случката с фонтана се разпространява в медийното пространство. Български политици, опоненти на Петков, също са я разказвали.
"Отношението ми към фонтана в Плевен е, че по мое време като кмет съм правил реконструкцията му”, категоричен бе обаче депутатът от БСП.

Той нарече абсурд и твърдението, че е оправдавал бездействието на МВР с прокуратурата.
Тук става въпрос за откровена лъжа. Зависи тези, които държат Бивола (сайта bivol.bg, който има споразумение с Уикилийкс за обработка на американските дипломатически грами, касаещи България – б. р.), какви цели са си поставили, дали не са във връзки с управляващите и т.н.”, заяви той.

Петков не се съгласи и с твърдението, че като мениджър на предизборните кампании на БСП и финансов отговорник неизбежно бил свързван с обвинения за корупция и връзки с организираната престъпност, но „скромният му начин на живот по-скоро сочи, че го е правил за партията, а не за персонално обогатяване“.

„В случая излиза, че в интерес на партията имам връзки с организираната престъпност. Никога не съм се занимавал с финансите на БСП. Бил съм председател на предизборния щаб за президентските и местните избори“, каза Петков.

Депутатът призна, че има приятели във всички политически партии, по повод твърдението в грамите, че е близък с премиера Бойко Борисов.
“Прагматичният Петков поддържа добри връзки в целия политически спектър: от Бойко Борисов вдясно, до твърдата левица в БСП и представители на ДС, минавайки през ДПС”, гласи докладът на посланик Байърли.

Бившият министър призна, че е изгонил, макар и учтиво, Байърли от своя министерски кабинет.

В същото време Румен Петков нарече сегашния посланик Джеймс Уорлик „откровен лъжец“ и риторично попита: „Защо 6 месеца Уорлик не отговаря, че е употребявал лека дрога. Преди дни социалистът заяви, че скоро дипломатът ще бъде отзован от САЩ заради поведението си.

"Няма да отговоря сега на Румен Петков", заяви за "Труд" посланикът на САЩ в София Джеймс Уорлик в рамките на срещата си с българи в Чикаго. Дипломатът посочи, че е запознат детайлно с казаното по Би Ти Ви по негов адрес от бившия вътрешен министър, но категорично отказа да продължи словесния двубой с него. Единственото, което Уорлик добави по повод нападките на Петков, бе, че не е отзован и ще се върне в България след около седмица.