БСП ще върне на президента Румен Радев в четвъртък празна папката с третия мандат. Това прави предсрочните парламентарни избори сигурни, защото този мандат беше последният шанс за правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Следва разпускане на НС, насрочване на дата за парламентарен вот и назначаване на служебно правителство.

Часове след като стана ясно, че левицата връща неизпълнен мандата и отиваме на предсрочни избори през октомври, в публичното пространство и медиите тръгнаха слухове и спекулации кои ще са членове на поредния служебен кабинет "Радев".

Ето какви имена се обсъждат според източници на bTV от политическите централи:

Упорито се спряга името на Гълъб Донев за служебен премиер. Той е бивш служебен министър на труда и социалната политика и настоящ секретар на президента. Пред медията самият Донев отрече да са водени разговори с него.

За вицепремиер и министър на външните работи се спряга името на посланика ни във Великобритания Марин Райков. Той отказа да коментира темата.

Правосъдното министерство се очаква да отиде при депутата от БСП Крум Зарков.

За министър на икономиката се спряга икономистът и бивш заместник-министър на икономиката в кабинета "Сакскобургготски" София Касидова.

Министерството на младежта и спорта навярно ще се оглави от бившата състезателка по стрелба и политик от БСП Весела Лечева. Тя, Касидова и Зарков не отговаряха на мобилните си телефони днес.

За министър на здравеопазването се спряга д-р Славейко Джамбазов. Той е известен здравен консултант. Пред bTV Джамбазов отрече да е говорено с него и не желае да се занимава с политика.

Съществува обаче вероятност, макар и малка, служебен премиер да стане главният секретар на президентството Димитър Стоянов, вкарва още едно име в министър-председателската интрига "168 часа". Шансовете в сравнение с Донев били по-слаби, добавя изданието.

В публичното пространство и в медиите за потенциални членове на служебния кабинет се спрягат още имената на Венцислав Катинов, който беше зам.-министър на МВР миналата година, финансиста Любомир Дацов, доскорошния шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов, бившия служебен министър на транспорта Христо Алексиев, ексвоенния министър Николай Цонев, арх. Иван Шишков, Валентин Граматиков, доц. д-р Наталия Киселова, Иван Демерджиев, секретаря на президента по духовност и култура Пламен Славов и др.