На местните избори на 29 октомври ще гласуваме само с хартия, след като Централната избирателна комисия застана зад снощното си решение да отмени машинния вот. Това важи и за София, където ОИК и ЦИК имаха разминавания за утрешното гласуване.

На кратко какво се случи днес? 

Премиерът Николай Денков призова ЦИК да отмени решението си. Според него тя има всички основния да възстанови машинното гласуване, като подкрепи думите си така: "Срокът за сертифициране на машините изтича днес в 17:00 ч. следобед, а ЦИК забрани гласуването с машини преди изтичането на срока, въз основа само на доклад на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), който е манипулативен". Затова премиерът смята, че решението на ЦИК е взето в нарушение на предизборния кодекс. За самия доклад добави:

"Създава се впечатлението, че нарочно липсва изискването за класифицирана информация, за да може този доклад да бъде разпространен максимално без проверка на фактите и така да се постигнат целите преди самия изборен ден".

Заради всичко това Денков поиска оставката на заместник-председателя на ДАНС.

В крайна сметка членовете на комисията днес се събраха на заседание, след което стана ясно, че няма да отстъпят и потвърдиха, че решението им остава в сила, тоест на 29 октомври ще се гласува само с хартия и считат това за законосъобразно. На твърденията за незаконосъобразност отвърнаха, че са "вмешателство в работата на независим държавен орган и рушат доверието в изборния процес" и  призоваха институциите да оставят ЦИК спокойно да върши своята работа. 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова защити решението с това, че информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване и че в преписката на агенцията "се съдържа повече информация, не само че е заснет хеш кодът".

Какво точно има в доклада на ДАНС обществеността все още не знае. От ГЕРБ и ПП-ДБ призоваха председателя на Народното събрание и министър-председателя да го публикуват, но Денков отказа с думите "няма да разпространявам една манипулация".

Публично известно е само, че според доклада заместник-министърът на електронното управление е заснел процеса по сертифициране на машините и е свалил важни кодове на флашка. В деня след вота парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност ще се събере, за да изслуша председателя на ДАНС Пламен Тончев. 

От министерството на електронното управление пък посочиха, че досега ЦИК не е възразявала, че зам.-министър е оправомощен да отговаря за машините, каквото право има министърът.

Последната дума за решението на ЦИК в крайна сметка ще има Върховният административен съд, но и той ще заседава едва след вота.

Правилно или не, отмяната на машинното гласуване предизвика гнева на част от избирателите, като в няколко града имаше протести - в София, Пловдив, Варна и Русе. Реагираха и от Българския хелзински комитет. Телефоните на членовете на ЦИК пък се появиха в интернет, последваха и заплахи към тях. 

Общинската избирателна комисия в София също се противопостави на ЦИК, като обяви, че снощното ѝ решение, в което имало "безпрецедентни съществени пороци, не поражда обвързващо действие". Машини в секциите в София не бяха доставени, но на секционните комисии бяха раздадени протоколи и консумативи за машинно гласуване. От ЦИК реагираха на това така: "ОИК няма правомощия да тълкува решения на ЦИК или мотивите към тях, а следва да изпълнява същите".

Още сутринта започна и връщането на машините от секциите в страната обратно в склада в София. Проверка на БНТ показа, че ден преди местните избори общинските избирателни комисии в Пловдив, Варна, Кърджали, Благоевград и Русе са спазили среднощните указания на ЦИК и днес са раздали само хартиени бюлетини, заедно с другите изборни книжа на секционните комисии. 

Така след турбулентния ден за размисъл е сигурно само, че в неделя всички избиратели трябва да дадем гласа си на хартия. На всички останали въпроси ще си отговорим през седмицата.

И не забравяйте, че в неделя в 4 часа през нощта трябва да върнем стрелките на часовника с час назад.