Решението да се гласува само на хартия утре е окончателно, потвърдиха на брифинг от Централната избирателна комисия. Председателят на комисията Камелия Нейкова каза, че дали то е правилно или не, ще прецени Върховният административен съд (ВАС), "но към днешна дата ЦИК не намира основание да отмени снощното си решение". 

Нейкова е категорична, че решението на ЦИК е законосъобразно:

"Централната избирателна комисия категорично отхвърля обвиненията, че е нарушила разпоредбите на Изборния кодекс. Подобни твърдения от други държавни органи, от публични длъжности лица, намираме за недопустими и смятаме, че те представляват вмешателство в работата на независим държавен орган и рушат доверието в изборния процес.

Нейкова призова институциите да оставят ЦИК спокойно да върши своята работа по произвеждането на изборите.

По думите ѝ решението на ЦИК е обжалвано по съдебен ред и всички факти и обстоятелства, дали основание на комисията да приеме решението, ще бъдат разгледани от съда. "Постъпили са осем жалби. Всички са депозирани пред Върховния административен съд, така че очакваме съдът да ги разгледа", добави Нейкова. 

"Качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон е недопустимо дори и с цел някой "да си го гледа и да си поиграе с него". Ако някой си позволява, да си "играе" с инструмент, свързан с изборния процес, това не само е недопустимо, но и незаконно", категорична бе Камелия Нейкова, визирайки зам.-министъра на електронното управление.  

Тя посочи, че действията, извършени на 25 октомври, за които се съдържа информация в преписката на ДАНС, не са част от процедурата по довереното изграждане и удостоверяване на съответствието на софтуера за гласуване с изискванията на Изборния кодекс.

Очакваме органите като ДАНС, прокуратурата, МВР, които са ангажирани с проверка на всички факти, обстоятелства и доказателства, свързани с неправомерните действия на заместник-министъра на електронното управление, да довършат своята работа и да излязат с финалните си заключения, добави тя.

До настоящия момент в ЦИК не е постъпила информация, която да опровергава данните, съдържащи се в преписката, получена от ДАНС относно неправомерни действия на заместник-министъра на електронното управление, извършени на 25 октомври, и изразяващи се в следното - да се проведе отново процедурата по изграждане от изходен код на софтуера на машините за гласуване, коментира още Нейкова.

"ЦИК не е дала разрешение устройствата за гласуване да напуснат склада, в който се съхраняват. В началото на вчерашния ден от органите на МВР беше поискано разрешение машините да напуснат склада в 13 часа, но такова решение не е дадено. Органите на МВР са върнали машините в складовете". 

Обезпечен е достатъчен брой хартиени бюлетини, добави Нейкова. Относно днешните протести, тя каза, че разбира желанието на някои граждани да гласуват с машина, самата тя избирала досега машинното гласуване, но сега щяла да даде вота си на хартия, "не защото изпълнявам поръчка".

По думите ѝ няма мотив да се твърди, че избирателите ще бъдат отблъснати от изборния процес.

Попитана за възможно искане за касиране на изборите, Камелия Нейкова посочи, че то се отнася към съответния административен съд.