На 29 октомври (неделя) ще се извърши връщането към астрономическото часово време. Точно в 4:00 часа сутринта в деня на местните избори стрелките на часовника се връщат с един час назад. Това означава, че денонощието ще бъде с един час по-дълго. Това съобщават от Българския институт по метрология.

В Европа промяната на времето се прави от 1916 г., а в България е въведена от 1979 г. От 2002 г. пък това се случва в последната неделя на октомври - за преминаване към зимно часово време, и в последната неделя на март- за преминаване към лятно часово време.

През 2018 година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968 година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ. Беларус също не сменя времето от 2011 година, а Русия - от 2014 г.

В САЩ следват свои собствени правила. Лятното часово там започна на 14-и март и така ще остане до седми ноември, т.е. лятното време ще приключи седмица по-късно от това в Европа.