Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да гласува отмяна на вчерашното си решение, с което отмени машинния вот на утрешните кметски избори.

Любомир Георгиев, член на ЦИК, внесе извънредна точка на днешното заседание, като се обоснова с това, че на интернет страницата на Министерството на електронното управление е публикувано решение, с което е удостоверено съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс. 

Извънредната точка обаче не събра достатъчно гласове, за да влез в дневния ред на заседанието. Тя бе подкрепена само от още двама от 15-те членове на комисията - Цветозар Томов и Елка Стоянова. Всички останали гласуваха "против".

Така за днешното заседание останаха за разглеждане доклади по административни преписки, доклади по дела, жалби и сигнали и разяснителна кампания.

За отмяна на вчерашното решение на ЦИК призова по-рано днес и премиерът Николай Денков, според когото то е взето в нарушение на предизборния кодекс. На брифинг в Министерския съвет той заяви, че ЦИК има всички основния да преразгледа вчерашното си решение и да възстанови машинното гласуване. "Срокът за сертифициране на машините изтича днес в 17:00 ч. следобед, ЦИК забрани гласуването с машини преди изтичането на срока, въз основа само на доклад на ДАНС", каза той.

Сутринта в ефира на NOVA председателят на комисията Росица Матева заяви, че не хеш кодът е причината за решението на ЦИК, а други нарушения, които фигурирали в документа.

Освен от премиера и управляващата коалиция ПП-ДБ, критики към решението на Централната избирателна комисия дойдоха и от Обществения съвет към ЦИК и от Българския хелзинкски комитет. 

"С решението си да отмени машинното гласуване за изборите на 29 октомври 2023 година ЦИК създаде хаос и породи съмнения в коректността на вота. Гласуването само на хартиена бюлетина безспорно увеличава възможностите и повишава стойността на купения и контролиран вот. На последните местни избори имаше рекордните 600 хиляди недействителни гласове. ЦИК взе решението си ден и половина, преди да отворят секциите, като се позова на доклад на ДАНС.

Гражданите следва на сляпо да се доверят на ДАНС, една институция, която има история на подронване на демократичния правов ред в България. За това свидетелстват не едно и две решения на Европейския съд по правата на човека. Този доклад е скрит от обществото, въпреки че по свидетелства на депутати той не е обозначен с гриф "Секретно". ЦИК отказва да даде каквито и да било подробности за неговото съдържание. Самото решение на ЦИК е със съмнителни правни основания. Би било почтено членовете на ЦИК, подкрепили решението да депозират своите оставки, а политиците да преосмислят начина за формирането на този партийно доминиран орган, се казва в позиция на БХК. 

"В настоящата ситуация призоваваме Върховният административен съд (ВАС) да не чака до понеделник, а да се произнесе още днес по жалбите срещу решението на ЦИК. Бездействието на съда е озадачаващо. Ситуацията е не просто необичайна, като България може да запише срамно петно в историята си, ако впоследствие ВАС отмени решението на ЦИК при вече проведени избори. Общинските избирателни комисии също са в неясна ситуация, като някои от тях решиха да не се съобразяват с решението на ЦИК поради неговото съдебно оспорване", добавят от Българския хелзинкски комитет. 

И също призоваха ЦИК да преразгледа своето решение, след като докладът за сертифиране на машините вече им е предоставен. "Българските граждани имат право на честни избори, а отсега се коментират основанията за тяхното касиране. Избори без машинно гласуване ще бъдат нечестни", категорични са от неправителствената организация. 

Пред сградата на ЦИК в момента се провежда и протест с настояване за връщането на машинното гласуване.

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалба срещу решението на ЦИК най-рано в понеделник, съобщиха за БТА от съда.