Няколко протеста в деня за размисъл с настояване машинният вот утре да бъде осъществен. Освен в София, демонстрация се проведе и в центъра на Варна пред сградата на Общинския съвет, такава имаше и в Пловдив, предаде агенция "Булфото". Група граждани протестираха и в центъра на Русе, предаде БТА.

Още снимки вижте тук >>> 

Събралите се в морската столица носеха плакати "Позор" и "Къде е правото" и призоваха за оставка на членовете на ЦИК. 

Група граждани протестираха и в центъра на Русе в подкрепа на машинното гласуване. "Тук сме, за да изразим мнението си. Искаме да има машинно гласуване, за да се честни изборите, защото на отминалите избори имаше много невалидни бюлетини", каза Радослава Иванова пред БТА. 

"Като всеки млад човек искам да мога да гласувам на машина, за да не ми задраскат бюлетината и да стане невалидна", обясни друга протестираща - Цветелина Цветанова. Протестът бе организиран във Фейсбук.

По-рано протест имаше и в София. В 12 часа няколкостотин души се събраха пред ЦИК. Демонстрантите блокираха движението пред БНБ, а след това тръгнаха на шествие, стигнало до няколко партийни централи. По време на протеста се стигна до кратко стълкновение с полицията, след като Георги Георгиев от гражданско движение "Боец" призова протестиращите да пробият кордона.

До напрежението днес се стигна след като късно снощи ЦИК реши на 29 октомври на местните избори да гласуваме само с хартия, след доклад на ДАНС за опорочаване на машинното гласуване. Решението бе защитено от председателя на комисията Росица Матева, която каза, че има достатъчно смущаваща информация от Държавната агенция за национална сигурност.

Въпреки призива на премиера Николай Денков ЦИК да преразгледа решението си, на днешното ѝ заседание стана ясно, че то няма да бъде преразгледано. Любомир Георгиев, член на ЦИК, го предложи като извънредна точка, но останалите членове не го подкрепиха и тя не влезе в дневния ред. С това остава валидно решението на ЦИК, което гласи, че утре няма да се гласува с машини. 

Освен че няма да преразгледа решението си, на днешното заседание стана ясно и че членове на комисията са получили съобщения със заплахи. Съобщи го по време на онлайн заседанието Георги Баханов, а останалите членове призоваха тези съобщения и обаждания да бъдат предадени на МВР. 

"24 часа" пък съобщи, че в социалните мрежи са публикувани имената и телефоните на членовете на ЦИК с призив да бъдат питани защо са отменили машинното гласуване.

Протестът в Русе

Снимка: БТА

Машините се връщат в София 

Докато напрежението около отмяната на машинното гласуване расте, съответните машини тъкмо стигнаха по областните градове и се наложи да се връщат обратно в София.

Малко след 8:00 часа тази сутрин всички машини за гласуване от Пловдив са били върнати към София, съобщиха от областната управа пред БНТ, а информацията беше потвърдена и от ОИК. Наша проверка установи, че складът, в който обикновено се съхраняват устройствата за гласуване, е заключен. По график от сутринта се раздават изборните книжа на секционните избирателни комисии.

Протестът във Варна

Снимка: БТА

В късния следобед ще има редовно заседание на ОИК в Пловдив. Според нейния говорител Калоян Сухоруков, въпреки безпрецедентната ситуация, изборният процес утре няма да бъде затруднен:

"Няма никаква пречка да обсъдим всякакви варианти на решения. Въпросът е какво ние можем да направим чисто като правомощия. Колкото до отношенията между ЦИК и "Сиела Норма" са договорни и ние по никакъв начин не можем да се месим в тях при положение, че към днешния ден машините няма да са в съответните училища, ми се струва малко несериозно да взимаме решение, с което да оказваме на известно кой да донесе едни машини. На този етап нещата са решени."

Машините в Бургас пристигнаха около час след решението на ЦИК, че с тях няма да се гласува, съобщиха от полицията. Те са останали цяла нощ в камионите, не са били разтоварвани, а полицията ги е охранявала през цялата нощ. В Бургас бяха изпратени най-много машини за гласуване - общо 586, тъй като това е най-голямата област в страната. Около 10:00 часа сутринта те са отпътували към София.

Протестът във Варна

Снимка: БТА

От МВР във Варна заявиха, че машините са тръгнали за София тази сутрин, не са били разтоварвани или разопаковани. От ОИК в морския град казаха, че не знаят къде са машините.

В Благоевград пък машини изобщо не са пристигали. Там вече започна раздаването на изборните книжа. Членовете на секционните избирателни комисии получават материалите и се насочват към своите секции по места. Целият процес преминава нормално. Общинските избирателни комисии в Благоевградска област ще се съобразят с решението на ЦИК от вчера, и гласуването ще се извършва само с хартиени бюлетини. Само с хартиена бюлетина ще се гласува и в Кюстендил и Дупница.

Всички 154 машини от община Плевен са върнати още сутринта в София, съобщиха от ОИК. Приключи раздаването на изборните книжа и материали по селата, като в момента започва раздаването на бюлетините в самия град. До 18:00 часа всички секции трябва да предадат помещенията за гласуване на полицията. От ОИК смятат, че няма да има проблем при предаването на протоколите, които, така или иначе, са с две колони: за машинното гласуване и гласуването с бюлетини, обясни председателят на ОИК Ярослав Димитров.

Протестът в София

Снимка: БТА

Протестът в Пловдив

Снимка: Булфото