Премиерът Николай Денков призова ЦИК да възстанови машинното гласуване. Това той направи в специално изявление. Решението на ЦИК е взето в нарушение на предизборния кодекс, заяви премиерът. 

Днес е ден за размисъл, в който трябва решим за кого ще гласуваме, вместо това трябва да обсъждаме как ще гласуваме - с машини или на хартия, заяви той.

По думите му на миналите местни избори е имало над 660 хиляди бюлетини, обявени за недействителни.

"Срокът за сертифициране на машини е днес в 17 часа следобед. Вчера ЦИК забрани гласуването с машини. Решението им е след доклад на ДАНС, в който са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот. Машините в момента са принтери. Може да се погледне какво са отпечатали", посочи Денков.

"Докладът на ДАНС няма атрибути на защита по Закона за класифицирана информация, което навежда на мисълта, че целта е била този доклад да бъде разпространен максимално бързо. ЦИК заблуди, че в машините са допуснати без тяхна заповед. Днес бе публикувано, че ЦИК изпраща две писма - до МВР и НС Жандармерия, с които разрешава товарене на машините. ЦИК заблудиха обществото, че решението е разписано само от зам.-министъра на информационните технологии. То е подписано и от председателя на БГ институт по метрология и УС по стандартизация", каза Денков.

Няма да показвам доклада на ДАНС, няма да разпространявам една манипулация, каза още премиерът.

Министерският съвет ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев след доклада, обяви Денков.

Според него ЦИК е заблудила обществото.

"Всичко се прави в последния момент, за да няма време за реакция. Върховния административен съд ще може да се произнесе в понеделник - след изборите. Имате основания да преразгледате решението си и да позволите машинното гласуване. МВР е готово да достави машините", посочи той.

"Ако напрежението между партньорите продължи, няма смисъл от кабинет", каза още министър-председателят.

"Ако министърът на електронното управление Александър Йоловски е нарушил правилата - тогава може да му се иска оставката. Ще бъде извършена проверка относно зам.-министъра на електронното управление", каза още той.

Денков призова избирателите да отидат и да гласуват.

Вчера трябваше да има извънредно заседание на Народното събрание, но вместо това на два поредни председателски съвета в парламента беше обсъден доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) във връзка с машинното гласуване. Последва решение на ЦИК, с което се забрани машинното гласуване.

Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване, каза днес пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя отбеляза още, че в преписката на ДАНС се съдържа повече информация, не само че е заснет хеш кодът.

Говорителят на ЦИК Росица Матева коментира пред bTV, че с информацията за заснемането на хеш кода се въвежда в заблуждение цялото общество. Това е публичният код, който се предоставя на всички комисии, не говорим за тези действия и този код, а за действия, извършени на 25 октомври, извън всякакви процедури и правила, заяви Матева. Има достатъчно информация, която е доста смущаваща, каза Матева и допълни, че ЦИК няма да отмени вчерашното решение, според което на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини.

Общинската избирателна комисия (ОИК) - Столична община счита, че решението на ЦИК не поражда обвързващо действие.

Ангажиментът при транспортирането на изборните материали, включително и машини за гласуване, е свързан само със съпровождането им, съобщиха по-късно от МВР в своя позиция. "МВР ще изпълни закона. В днешния ден ще поемем под охрана всички избирателни секции", заяви главният секретар на министерството Живко Коцев в телевизионно интервю.

Общинските избирателни комисии и органите на МВР да не бързат с връщането на машините за гласуване в София и да изчакат развитието на казуса в днешния ден, каза народният представител Никола Минчев. Той обяви още, че е внесена жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартиена бюлетина.

ВАС ще се произнесе по жалба срещу решение на ЦИК най-рано в понеделник, съобщиха за БТА от съда

Политически сили поискаха докладът на ДАНС във връзка с машинното гласуване да бъде публикуван. Те призоваха председателят на Народното събрание Росен Желязков и министър-председателят Николай Денков да публикуват доклада, защото според тях няма гриф за сигурност и защото така ще бъдат избегнати опити за политически спекулации.

Протестиращи пред ЦИК искат връщането на машинното гласуване.