В деня за размисъл протест пред ЦИК след решението на изборите да се гласува само с хартиена бюлетина. То беше взето късно снощи след доклад на ДАНС и два извънредни председателски съвета в Народното събрание. Това предизвика реакцията на една от политическите сили, която ще оспорва отпадането на машините в съда.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

В социалните мрежи се появиха призиви за протести в деня за размисъл. И днес в 12:00 часа няколкостотин души се събираха пред ЦИК. 

Те блокираха движението в района на бившия Партиен дом, скандираха "мафия", "върнете машинното гласуване" и настояха за извънредно заседание на ЦИК, на което да бъде върнат машинният вот.

Въпреки призивите от полицията да няма агресия, Георги Георгиев от гражданско движение "Боец" призова протестиращите да пробият кордона и за кратко се стигна до сблъсък.

Демонстрантите блокираха движението пред БНБ. След това те тръгнаха на шествие, като пред президентството скандираха "Радев е позор" и против руския президент Владимир Путин. 

Последва акция пред централата на ДПС, като я замериха с яйца. Групата стигна и до сградата, където се помещава БСП. Там също бяха хвърляни яйца и се чуваха викове "долу БКП", "тук не е Москва" и "свобода".

Снимка: Булфото

ЦИК ще има заседание от 14:30 часа.

Снимка: Булфото

Вчера трябваше да има извънредно заседание на Народното събрание, но вместо това на два поредни председателски съвета в парламента беше обсъден доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) във връзка с машинното гласуване. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване, каза днес председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Снимка: Булфото