Не трябва да притискаме ГЕРБ за главен секретар на МВР, по-добре да се внимава с избора, за да не го освобождаваме след няколко месеца. Това каза пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

През уикенда стана ясно, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров иска новият главен секретар да е от неговата партия. Неофициално се спряга името на Светлозар Лазаров, който вчера подаде оставка като национален координатор на партията.

Във връзка с липсата на главен секретар и убийство на журналист в Русе, Симеонов коментира, че МВР си има своите специалисти, професионалисти на всичи нива, които са свързани с пряка дейност по изпълнение на разпоредбите и законите от министерството.

Така, че дали има главен секретар или не една две седмици не мисля, че е фатално, коментира още Симеонов.

На въпрос дали Волен Сидеров иска главният секретар да е на "Атака" и това да бъде Светлозар Лазаров, вицепремиерът обясни, че той още носи сериозни негативи от случая с Лясковец. Симеонов припони, че цялата операция по задържане на барикадирал се въоръжен мъж беше под негово ръководство и в нея загина един командос.

"Когато се вземат кадрови решения, те се взимат на база на коалиционното споразумение между ПП ГЕРБ и "Обединени патриоти", а това споразумение повелява и разпорежда всички кадрови промени да бъдат извършени само след обсъждане с партньорите", коментира Симеонов. По думите му по правило е редно да е на ГЕРБ, защото досега тази позиция е заемана от кадър на партията.

Относно дали ще има коалиция между Волен Сидеров и Николай Бареков, Симеонов заяви:

"Не виждам никакъв трус в това, че една от партиите има намерение да участва в следващите избори в друга коалиция и в друго съдружие. Ние в нашето споразумение сме се подписали под ангажименти с работата на 44-ото НС, а не за бъдещи коалиции", коментира вицепремиерът.

По отношение на днешното заседание на голямата коалиция, Симеонов уточни, че това се прави регулярно.

"Ще се обсъждат текущи въпроси. Вероятно ще бъде коментиран и въпросът за главен секретар на МВР. Вероятно бъдещият пореден несъстоятелен вот на недоверие ще бъде обсъждан", каза Симеонов и уточни, че колегите му ще бъдат информирани за ефективното правителствено посещение в Украйна.