Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха. Мария Габриел отива при президента в 16 часа, за да връчи папката с мандата, съобщиха официално от пресцентъра на ГЕРБ.

Оттам не информират дали номинираната за премиер на ротационния кабинет ще връчи списък с министри, или папката ще бъде празна, но по-рано неофициално се заговори, че начинанието е претърпяло провал и отиваме на избори.

Заедно с нея ще бъде и преговорният екип на партията - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Пред държавния глава Габриел ще обяви резултата от преговорите с ПП-ДБ и решението си за връчения й мандат за съставяне на правителство.

Днес се състоя последният кръг преговори между двете коалиции, които се опитваха да съставят ново правителство на базата на договераната преди девет месеца ротация и след подаването на оставката на Николай Денков на 6 март. 

Тринайсет дни по-късно яснота за кабинет няма, а коментарите откъм редиците на двете политически сили днес прозвучаха по-скоро песимистично и с намеци, че не са се разбрали. 

Днес в 12 часа беше крайният срок, до който трябваше да има преговори, но Габриел не се появи на "Дондуков" 2, а разговорите между преговорните екипи продължиха в парламента. Да бъдем реалисти, прозвуча лаконично сутринта преди поредния кръг лидерът на "Да, България" Христо Иванов на влизане в Народното събрание. От думите му стана ясно, че и след снощните преговори до късно вечерта резултат не е бил постигнат, макар че след получаването на мандата Николай Денков коментира, че ГЕРБ са се съгласили да подпишат общото споразумение.

Пак пред парламента сутринта депутатът от ГЕРБ Делян Добрев призна, че не е оптимист и издаде една от основните пречки, които ще обърнат преговорите и ще ни пратят на предсрочни парламентарни избори, а именно - нежеланието на ПП-ДБ да се разделят с Тодор Тагарев като военен министър, за което пък настояват от дни от ГЕРБ-СДС. "Не разбирам какво му е толкова важното на Тагерев, че един Тагарев да ни прати на избори", коментира Добрев.

От партията на Бойко Борисов изненадаха вчера партньорите с министерски списъчен състав на кабинет, за който премиерът в оставка Николай Денков обяви, че е неприемлив за ПП-ДБ.

Енергетиката и отбраната, но и регулаторите и съдебната реформа бяха основните спорни моменти между двете политически сили, а дали те са успели все пак да ги преодолеят, предстои да разберем още днес следобед.