Ръководството на БСП и лично нейният председател Сергей Станишев не са в състояние да намерят изход от кризата, в която хвърлиха родината, правителството и партията още в първите седмици на мандата. Това се посочва в декларация на районния съвет на БСП "Витоша", разпространена до медиите, в която се настоява за незабавна оставка на Станишев и ръководството на партията.

"На 12 май 2013 г. почти милион български граждани се довериха на нашата партия. Гласувайки за нас, най-малкото, което са очаквали, е месец по-късно да получат Делян Пеевски за директор на ДАНС. Този политически неадекватен акт взриви общественото мнение и силно разклати доверието в правителството, подкрепено от БСП", пише в декларацията.

От районния съвет подчертават, че доверието им в социалистическата партия е силно разклатено.

Депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов, който е  председателят на Районния съвет на БСП в район „Витоша”, коментира пред Фокус, че мнозина социалисти се срамуват от ръководството на партията. Депутатът сподели, че се  е почуствал като "нищожество" след гласуването в петък на кандидатурата на Пеевски за председател на ДАНС.

В декларацията на районния съвет на БСП в район „Витоша" Ангелов е порицан за това, че е гласувал в пленарна зала "за" кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Той обясни, че е гласувал "за", защото такова е било изискването към депутатите от парламентарната група. От Районния съвет "Витоша" са призовали Ангелов друг път да се ръководи от интересите на държавата, а не от тези за партията.

В събота оставката на Станишев бе поиската и от социалистите Георги Кадиев и Румен Петков. 

Петков обяви, че в понеделник започва подписка в партията за оставката на лидера Станишев.

Евродепутатът Ивайло Калфин обясни в събота пред bTV, че изборът на Пеевски за шеф на ДАНС е бил недопустим. Той подчерта, че не може да си обясни това назначение, което е неубедително за обществото.

Решението за подкрепата на Делян Пеевски от групата на БСП не е било лесно, но за разцепване на партията и групата не може да се говори, заяви по БНТ в събота депутатът от ПГ на КБ Татяна Буруджиева.