Мерджанов в петък обяви, че няма вероятност Народното събрание да преразгледа решението си относно Пеевски. Тогава той защити избора на премиера Пламен Орешарски.

Членовете на БСП не са пионки, съобразиха се с предложението на премиера Орешарски, който за месец е имал възможност да се запознае със състоянието на службите и е сравнил кандидатурата на Делян Пеевски с останалите кандидатури, посочи Мерджанов.

Той посочи, че имената на останалите кандидати за председателския пост в ДАНС не са били обявени пред членовете на парламентарната група на извънредното им заседание в петък, „вероятно от съображение за прецизност и от определена етика”, по думите на депутата.

Мерджанов призна, че е трябвало да има по-задълбочена дискусия в партията за по-подходящ вариант за председател на ДАНС.

Той коментира, че когато трябва да се вземат бързи решения, е възможно те да не бъдат достатъчно обмислени. Депутатът увери, че БСП носи отговорността си в тежката ситуация.

Мерджанов категорично отрече лидерът на БСП Сергей Станишев да е поставял ултиматум пред народните представители чрез заплаха за падане на правителството, ако Пеевски не бъде избран за председател на ДАНС.

Атанас Мерджанов коментира и поведението на колегата си Георги Кадиев, който в събота настоя за оставките на Сергей Станишев и Пеевски.

„Кадиев отдавна иска оставката на Станишев, това е негово постоянно политическо поведение през последните години,” посочи депутатът, според когото оставката на лидера на левицата в този момент не е подходящ ход.

Той отхвърли предположенията за политическо задкулисие в 42-то Народно събрание, като хвърли вината върху парламентарната група на ГЕРБ. По думите му депутатите от ГЕРБ се страхували да зададат конкретни въпроси на Делян Пеевски, затова напуснали залата.

 Атанас Мерджанов увери, че от БСП се отнасят с уважение към протестите на гражданите през последните два дни.

„Нямаме право на грешки, ако искаме да управляваме в името на българските граждани,” заяви той.

Депутатът посочи още, че без гражданските протести изборът на Делян Пеевски нямало да бъде отменен.

„Ще подкрепим в пленарна зала решението на Пеевски да се оттегли. Чакаме ново предложение от Орешарски,” каза още Мерджанов.