Това отбелязва агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Официални представители на САЩ по-късно днес ще запознаят Варшава и Прага с резултатите от анализа, съобщил източник от президентската администрация.
В телефонен разговор Барак Обама вече съобщи на чешкия премиер Ян Фишер, че страната му се отказва от плановете за разполагане в Чехия на радиолокационна станция от американската система за противоракетна отбрана.
"Това решение заплашва независимостта на Чехия", заяви бившият чешки премиер Мирек Тополанек. "Това не е добра новина за чешката държава, за чешката свобода и независимост", заяви Тополанек пред чешкото обществено радио. "Тя ни поставя в позиция, поставяща под въпрос партньорството, сигурността и съюза, а това със сигурност е вид заплаха", каза още бившият премиер.
Решението на САЩ ще бъде основано на обстоятелството, че иранската програма за ракети с голям обсег не се развива толкова бързо, колкото първоначално се предполагаше и това намалява заплахата от ракетен удар срещу континенталната част на САЩ и големите европейски столици.
Правителството на Барак Обама по всяка вероятност ще приеме нов компромисен план за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана в Европа, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Майкъл Мълън. В новия план няма да бъдат включени някои от компонентите, предизвикващи раздразнението на Москва, уточнил адмирал Мълън.
Белият дом в най-скоро време ще приключи продължилия седем месеца анализ на плановете за създаване на противоракетния щит, разработени от правителството на Джордж Буш, добавил адмирал Мълън, без да посочва подробности за резултатите от анализа.
Намеренията на американската администрация да се откаже от разполагането в Европа на елементи от своя противоракетен щит бяха коментирани в Москва като стъпка в правилната посока. "Подобно развитие на събитията ще бъде в интерес на двустранните отношения", заяви днес представител на руското външно министерство. Той уточни, че в Москва очакват официално потвърждение на съобщенията.
От самото начало Русия възприемаше намеренията на Вашингтон като заплаха за нейната сигурност и опит да се промени стратегическия баланс на силите в региона. Темата за противоракетния щит в Европа се превърна в най-сериозния проблем в отношенията между Москва и Вашингтон. Русия дори заплаши, че ако бъде реализиран американският план, ще разположи в Калининградска област тактически ракети "Искандер" и ще пренасочи своите стратегически оръжия към цели в Европа.