На българите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов казва едно, а в ПАСЕ неговите депутати предлагат най-строги санкции срещу Русия, коментира пред журналисти в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде БТА.

Той припомни, че вчера ПАСЕ отне за половин година - до края на 2014, правото на гласуване на депутатите от руския парламент.

„Всички гледате какво говори той тук в България, отпращайки някакви послания към български граждани. Казва, че БСП е твърде строга към Русия, че той е против икономически санкции и изобщо санкции за Русия", каза Станишев, цитиран от "Фокус".

В същото време, посочи лидерът на БСП, депутатите от ГЕРБ в ПАСЕ са внесли предложение, което не е било прието, в което се предлага Русия да бъде извадена от състава на ПАСЕ.

"Това е характерно за Борисов - вечното лицемерие, двойните игри. На българите казва едно, а в ПАСЕ неговите депутати правят друго, те внасят най-крайната възможна резолюция и предложение за изваждане на руската делегация от състава на ПАСЕ", коментира Станишев.

Нека обяснят на българското общество, ясно е, че лъжат българите, призова той.

България гласува единно – както цялостната европейска общност - 145 души от ПАСЕ гласуваха за меката мярка за Русия, с която се отменя възможността до края на годината да гласува. Депутатите на БСП и ДПС избягаха, защото се страхуваха да заявят своя глас, отвърна депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова, цитирана от „Фокус”.

„За пореден път БСП и Станишев успяха да въведат лъжа в медийното пространство. Когато министрите на този кабинет отидат на европейски съвет, тогава имат една позиция. Когато обаче техните делегати са изпратени в ПАСЕ, те дори не идват на заседание. Янаки Стоилов, който е председател на делегацията от България, изобщо не дойде на това заседание", заяви Соколова.

Интересно защо, добави тя, и сама отговори - може би защото Кремъл диктувал правилата.