„Утре ще говорите с руския президент Владимир Путин. Какво ще му кажете? Ще премахнете ли санкциите?“, бе журналистически въпрос по време на пресконференцията в Белия дом с британския министър-председател Тереза Мей.

Тръмп отговори, че разговорът ще се проведе.

„Рано е да се говори за санкциите. Искам добри отношения с всички държави. Искам страхотни отношения с Русия и с Китай. Това ще е позитив, а не негатив“, отговори Тръмп.

Американският президент заяви, че засега не знае какви ще са отношенията между САЩ и Русия и че това важи и за отношенията му с президента Владимир Путин.

"За Путин и Русия засега не казвам нищо - било то добро, или лошо - нищо", каза президентът на САЩ,.

Тръмп изтъкна, че още не познава Путин и затова още не знае какви ще са отношения им.

"Надявам се да имаме фантастични отношения. Това е възможно, но е възможно и да не стане така. Ще видим", каза той.

На свой ред Мей заяви, че желае санкциите срещу Русия да продължат, докато Минските споразумения не бъдат приложени.

Британският премиер  каза още, че кралица Елизабет Втора е поканила американския президент Доналд Тръмп на държавно посещение във Великобритания тази година и той е приел.

След като  посрещна Тереза Мей в Белия дом, новият американски президент веднага й показа бюста на Уинстън Чърчил - един от нейните предшественици на премиерския пост, който той е поставил в Овалния кабинет на Белия дом.

"Голяма чест е, че върнахме Уинстън Чърчил", каза Тръмп, имайки предвид, че при управлението на Барак Обама бюстът бе преместен в друго крило на Белия дом.

Мей заяви, че за нея е чест да бъде в Белия дом.

Фактът, че Мей ще се срещне с президента на САЩ беше приветстван от британското правителство като знак, че трансатлантическите "специални отношения" се ценят от новото правителство във Вашингтон.

Американският президент все пак подкрепя НАТО

Британският премиер заяви, че Доналд Тръмп е потвърдил, че "100 процента" подкрепя НАТО.

Двамата са обсъждали въпроси на отбраната и сигурността и са били единни в становището, че НАТО е крепостта на европейската отбрана.

Тръмп стресна по време на предизборната  си кампания европейските съюзници на САЩ от НАТО, като заяви, че организацията е отживелица и че САЩ може да не се притекат на помощ на дадена страна, ако тя не отделя колкото е предвидено от военния си бюджет за нуждите на алианса.

Изявлението на Мей след срещата имаше за цел да разсее това безпокойство.

Тя заяви, че двамата са съгласни, че страните членки е важно да инвестират за преодоляване на общите предизвикателства.

Тръмп смята, че Брекзит е нещо "фантастично"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви след днешната си среща с британския премиер Тереза Мей, че имайки предвид опита си като бизнесмен работата с Европа е "много, много трудна" и "много лошо преживяване", докато с Великобритания нещата вървят много по-гладко.

Затова по думите му излизането на Великобритания от ЕС ще бъде нещо "фантастично" за Обединеното кралство.

Тръмп каза, че очаква да работи добре с Мей, защото и двамата се чувстват добре, когато общуват с други хора и добави шеговито: "Не съм толкова нахален, колкото може би си мислите".

Мей заяви, че и тя, и Тръмп имат политически подход, при който поставят на първо място интересите на обикновените трудови хора.

Американският президент обеща да подкрепя отношенията между САЩ и Великобритания, които нарече "най-специалните".

Специалните отношения между нашите страни бяха една от големите движещи сили в историята" за постигане на справедливост и мир, каза той.

Тръмп заяви, че САЩ "уважават суверенитета на британския народ и правото му на самоопределение".