В изявлението не са посочени имена и дела, но от него става ясно, че е провокирано от обвиненията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че върху съда е оказан натиск да му даде 4-годишна ефективна присъда.

С такива твърдения излезе и германският му адвокат Ханс-Петер Ул, който заяви, че докато четял присъдата, съдията треперел.

В становището на прокурорската асоциация се казва:

"Тревожен е фактът колко бързо и с лекота се посяга публично на независимостта на българския съд, колко бързо и диаметрално в последните дни (по повод постановени присъди) се променят оценките за работата му. Ние винаги сме отстоявали, че обществото ни няма нужда от това.

То трябва да осъзнае необходимостта от независима съдебна система и да поеме своята обществена и политическа отговорност да изгражда и да пази нейната независимост. Тези, чрез които то се изразява, трябва да призовават към вяра в безпристрастното решаване на делата, независимо от това какви са личностните качества и общественото влияние на подсъдимите
".

Прокурорите заявяват още, че са убедени в принципността, професионалните знания и опит на съдиите, както и в непоколебимата им практика да са независими.

Подкрепяме ги и стоим до тях с нашите усилия в тази насока, добавят от асоциацията и призовават обществото, медиите и политиците към подкрепа на тези "усилия, които полагат не в интерес или ущърб на конкретни лица, а в полза за всички". Това е единственият възможен път за укрепване на държавността и правовия ред, завършва позицията на прокурорите.

Миналата седмица и Висшият съдебен съвет реагира остро по повод обвиненията за натиск върху съда. В осто изявление кадровиците на Темида заявиха, че тези, които твърдят, че имат такава информация, са длъжни да ги предоставят на компетентните органи.

След като бе оправдан по друго от трите дела срещу него, Цветанов похвали съда и се извини за нападките си преди години. След получаването на ефективната присъда обаче, той заговори за натиск.