Лидерът на Либерално-демократическата партия нападна държавния ни глава заради интервюто му за немския "Франкфуртер алгемайне цайтунг", в което казва, че Русия е националистическа и агресивна държава.

На въпрос на водещия по руската телевизия "Россия 1" как разбира изказването и да не би да има грешка със страната, Жириновски отговаря:

"Той изобщо не познава историята. Ако отвори учебника по история на България, ще види, че руските войници са спасявали България от турско робство. И те ли са били националисти? Има паметник на руския воин Альоша в Плевен (в Пловдив - бел. ред.)... Цяла България е благодарна на руснаците, че са я освободили, има и паметник на Александър II Освободител.

Трябва да го изгонят този президент, това не е президент на България, а обикновен лакей на ЦРУ, който напада Русия-спасителката. Те трябва да лежат в краката ни. А българите са били в Първата световна война против нас, във Втората пак против нас, сега са в НАТО... За руснаците, които лежат разстреляни в Донбас, не казва. Значи няма украински националисти. Това е негодник, а не президент на България".


Руското Външно министерство вече изрази "сериозна загриженост" и остро критикува Плевнелиев за думите му в интервюто.

Държавният ни глава пък коментира, че неговата позиция е принципна, тя е непроменена и е в защита на демократичните устои и ценности, които ще помогнат "в дългосрочен аспект на българския и на руския народ да бъдат добри приятели". Според него отношенията ни с Русия трябва да са на основата на истината, а не на пропагандната машина.

През април Плевнелиев заяви пред френското сп. "Експрес", че България се чувства застрашена от кризата в Украйна, а че Русия действа антиевропейски.

Преди това напрежение предизвика изказване на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин за министъра на отбраната Велизар Шаламанов и служебния кабинет.
Повод станаха думи на Шаламанов, че руските изтребители ще бъдат заменени от западни.

„Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“, написа Рогозин в профила си в Twitter.

Външният министър Даниел Митов отговори, че България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни.

"НАТО – това действително е безотпадно производство", написа отново Рогозин.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Лукашевич срещу Плевнелиев


КРЪСТОСАН ОГЪН: Митов срещу Рогозин