Вчера руското Външно министерство изрази "сериозна загриженост" и остро критикува Росен Плевнелиев за думите му, че Русия е националистическа и агресивна държава, казани в интервю за немския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Днес в отговор на въпрос след участието си в Индустриалния форум в София Плевнелиев обясни, че неговата позиция е принципна, тя е непроменена и е в защита на демократичните устои и ценности, които ще помогнат "в дългосрочен аспект на българския и на руския народ да бъдат добри приятели", предаде БТА.

Той обясни, че като държавен глава работи за добрите отношения и приятелството между двете страни, иска да бъде дългосрочно и на "висотата на очакванията на двата народа за приятелство и дружба".

"Това означава отношенията да бъдат поставени на здрава основа, а най-здравата основа е истината, не пропагандната машина на една или друга институция", каза Плевнелиев.

Президентът е убеден, че с интервюто му за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" помага за добрите отношения между българския и руския народ като казва истината за действията на днешното руско управление в Крим.

На форума за военната индустрия преди това Плевнелиев се обяви за по-стабилно присъствие на НАТО в Източна Европа и Черноморския регион и коментира, че системата за колективна отбрана и изграждането на военни способности е без алтернатива.
"Незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията на Югоизточна Украйна, осъществена от Русия с използване на широк аспект от възможности, военна сила, дипломатически маневри, икономически мерки, пропагандна война, информационна кампания, включително и кибератаки, е факт", каза още Плевнелиев, цитиран от БНР.

Зам.-генералният секретар на НАТО по отбранителната политика Хайнрих Браус каза, че Алиансът има нужда от България, като страна с морска граница с Русия, особено след анексирането на Крим.
Браус даде висока оценка на намеренията за създаване на "Програма 2020".

Военният министър Велизар Шаламанов подчерта, че в близките месеци трябва да бъде въведена система за управление на проектите в армията, подобно на тази за европроектите:

"Залагаме 20 процента от инвестициите да бъдат за малки проекти, инициирани от командирите на бригади и бази, които усъвършенстват техни текущи способности и решават важни проблеми на ежедневието, които естествено най-лесно и бързо могат да бъдат реализирани от нашата индустрия".