Според западни представители системата SA-22 ще се управлява от руски войници, а не от сирийци, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тази система е усъвършенстваната версия, използвана от Русия, и в Сирия ще я управляват руснаци", казал западен дипломат, запознат с оценки на американски, израелски и други разузнавателни служби.

Отделно американски представител потвърдил информацията. Руски източник, близък до ВМС, заявил, че това нямало да е първата доставка на системата Панцир Ес-1 (SA-22 по класификацията на НАТО) за Сирия.

Москва изпратила такива ракети през 2013 г. Сега има планове да се изпрати нова партида, казал източникът, без да уточни доколко е напреднал процесът Според западния дипломат обаче версията на SA-22 на път за Сирия била по-нова от предишните, вече разположени там.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази преди няколко дни загриженост от информациите за по-голям военен ангажимент на Русия в Сирия. Той предупреди, че всяко засилване на подкрепата за режима на Башар Асад ще задълбочи конфликта.

"Да, загрижен съм от информациите, че Русия може да е разположила военни и самолети в Сирия", заяви Столтенберг в размяна на мнения на страницата му във Фейсбук, в отговор на въпрос на АФП.

Всяка военна подкрепа за режима на Асад може да доведе до ескалация на конфликта и до допълнителна загуба на живота на невинни хора, каза той.