Той предупреди, че всяко засилване на подкрепата за режима на Башар Асад ще задълбочи конфликта, предаде Франс прес.

"Да, загрижен съм от информациите, че Русия може да е разположила военни и самолети в Сирия", заяви Столтенберг в размяна на мнения на страницата му във Фейсбук, в отговор на въпрос на АФП.

Всяка военна подкрепа за режима на Асад може да доведе до ескалация на конфликта и до допълнителна загуба на живота на невинни хора", каза той.

Столтенберг изрази това мнение часове след като България, която е член на НАТО, обяви, че е отказала на неуточнен брой руски самолети да преминат през въздушното й пространствов края на миналата седмица, на фона на опасения на Съединените щати за растяща военна подкрепа на Москва за сирийския режим.

В събота държавният секретар на САЩ Джон Кери се обади по телефона на руския си колега Сергей Лавров, пред когото изрази безпокойството на САЩ за евентуално военно ангажиране на Русия в Сирия, напомня АФП.

В отговор на друг въпрос Столтенберг каза, че "Ислямска държава е сериозна заплаха за иракския народ, за сирийския народ, за района и за нашите страни".

"НАТО работи с партньорите си в Близкия изток и Северна Африка, за да им помогне да възстановят стабилността, да подобрят сигурността в техните страни и в техния район"
, добави той.

Повечето от 28-те страни в НАТО играят активна роля в коалицията срещу Ислямска държава начело със САЩ, но НАТО като организация не участва пряко в тази коалиция.

Коалицията срещу Ислямска държава

Във вторник ръководената от САЩ коалиция нанесе 14 въздушни удара срещу "Ислямска държава" в Ирак и 5 в Сирия, предаде Ройтерс.
Въздушните удари в Ирак бяха концентрирани близо до град Байджи. Три от тях са засегнали тактическа част на терористичната групировка, унищожени са шест превозни средства и пет сгради, принадлежащи на екстремистите, съобщи обединеното съвместно командване.

В Сирия по-голямата част от ударите са нанесени в района на град Мара, три от тях са поразили тактически части на "Ислямска държава"

По-рано френски военни самолети извършиха първите разузнавателни полети над Сирия.

Вчера френският президент Оланд обяви промяна на стратегията срещу "Ислямска държава". Той нареди френската армия да извършва въздушни разузнавателни операции над Сирия, както прави над Ирак от една година. Тези мисии трябва да позволят по-късно евентуално нанасяне на удари.

"Тези разузнавателни полети ще определят, когато дойде момента, какво точно да се предприеме", заяви външният министър Лоран Фабиюс, цитиран от Франс прес.

Според френският генерален щаб първите разузнавателни полети са извършени от два самолета "Рафал", носещи фотоапарати и видеокамери. Те са излетели тази сутрин от Залива и вече са кацнали. В мисията е участвал и френски самолет цистерна С-135, който е презаредил самолетите.

Франция разполага със самолети "Рафал" в база в Обединените арабски емирства, екипирани за разузнавателни мисии. Френските военновъздушни сили са разположени и в база в Йордания, където имат бомбардировачи.

Досега Франция се въздържаше от военна намеса в Сирия с мотива, че това може да се окаже в интерес на сирийския президент Башар Асад. Париж иска той да се оттегли от поста и го смята за главен виновник за сегашната война в неговата страна.