В България и света набира скорост ксенофобията, езикът на омразата, крайният популизъм и национализъм, а ни трябва модерен патриотизъм и просветен национализъм, стъпили здраво на любовта към родината и уважението към различните, каза действащият президент Росен плевнелиев, след като участва в церемонията по официалното откриване на паметник на Васил Левски във Военната академия "Г.С.Раковски".

Българите са толерантен и просветен народ. От всеки от нас зависи да изградим демокрация от европейски тип, каза той.

Днес мнозина тръбят как нямаме идеал, цел и посока удобно забравяйки, че националният идеал за чиста и свята република е дефиниран от Левски, че посоката за достойното място на България в Европа и да бъдем равни на другите европейски народи е зададена от Апостола на свободата, посочи Росен Плевнелиев.

В нашата история няма друга такава личност, която да обединява нацията по начина, по който го прави Левски, каза държавният глава.

Паметникът на Васил Левски се открива в Княжеската градина до Военната академия. Събитието съвпада със 138-мата годишнина от основаването на висшето военно училище, което от 1945 г. приема Апостола на свободата за свой патрон.

„Идеята е на родолюбиви български офицери, на военнопатриотични организации”, обясни пред bTV полк. Славчо Велков от Инициативния комитет за издигане на паметника.