"Масовият случай на кандидатите е с успех над 5, има и пълни отличници - с успех 6,00, което е чудесно", заяви в отговор на парламентарен въпрос за отпускането на стипендии на ромски ученици вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева, цитирана от БТА.

Стипендията за ромските тинейджъри взриви обществеността преди месец, когато проектът излезе наяве. Според много хора не е редно стипендиите да се разпределят по етнически признак. В някои градове дори възникнаха спонтанни протести.

Според други обаче проектът е удачен и с малко пари може да се постигне висок ефект. Още повече, че голяма част от парите не са бюджетни.

Кунева обясни, че проектът е по инициатива на Ромския образователен фонд, създаден в рамките на Декадата на ромското включване - през 2005 г., с решение на правителството между България, Хърватия, Чехия, Македония, Сърбия, Черна гора и Словакия. За две учебни години проектът ще се финансира с общо 561 400 евро, като 343 320 евро са от Ромския образователен фонд, а съфинансирането от МОН е 218 080 евро.

По проекта за ромските стипендии Центърът за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства към МОН е бенефициент. Целта на проекта е да се подобрят образователните резултати на ромските ученици и те успешно да завършат средно образование, което ще даде занапред "повече въздух" за нашата икономика и социална политика, коментира министър Кунева.

Тя каза, че проектът се финансира с 218 080 евро бюджетни средства, което е нищожно на фона на почти 20 милиона лева, които се отпускат само за 2016 г. за всички видове стипендии на учениците у нас. Важно е да се отбележи, че бюджетните средства по проекта ще са само за учителите, а парите за стипендиите за 700 български ученици от ромски произход в гимназиален етап ще се предоставят изцяло от Ромския образователен фонд, уточни министър Кунева.

Тя каза, че от бюджета ще бъдат изплатени възнагражденията на 150 български учители, които ще контролират посещаемостта, резултатите на учениците и ще представят редовен отчет за всяко дете в проекта. "Това ще бъде една от най-контролираните програми, взела съм всички мерки за това", увери вицепремиерът в оставка.

По думите на министър Кунева учителите ще могат да дават и съвети на ромските ученици как разумно да използват средствата от стипендиите.