Във вчерашния брой на Държавен вестник беше обнародвано решението на Софийски градски съд за вписване в регистъра на политическите партии на Европейска партия Волт, съобщиха от новата политическа формация.

Партията беше уредена на 19 май и за неин председател беше избран бившият депутат от партията на Меглена Кунева - ДБГ - Настимир Ананиев.

"Волт е необходим на днешна Европа. Вижте в какви времена живеем, анти-европейски движения и риторика набират скорост под влиянието на глобалните играчи , които не искат силна и консолидирана Европа на световната сцена. Във Волт ще работим с всички сили за силна България в Европа, но и силна, обединена и федерална Европа като цяло", коментира Ананиев.

Европейска партия Волт е част от първата паневропейска платформа Волт Европа, която има за цел да участва на изборите за европейски парламент, които ще се проведат през месец май 2019 година.

Българската формация беше втората партия, която се учреди след Волт Германия (уредена на 3ти март 2018г.) част от европейската мрежа на Волт. Към днешна дата, вече има 8 европейски страни, в които има уредени партии от мрежата на Волт Европа - Германия, България, Белгия, Холандия, Италия, Испания, Швеция и Дания. През октомври ще бъдат учредени партии в Австрия и Франция.

Волт Европа е проевропейско движение, което ще работи за обединена и федерална Европа. Европа на една скорост, с единна армия и прокуратура. Европа, в която гражданите и микро и семейният бизнес са приоритет. Европа, в която личното достойство, гражданската свобода, работещото правосъдие, равните възможности и устойчивата среда са основни ценности.

Паневропейското движение е почти готово и със своята програма, като част от основните приоритети са United Europe (Обединена Европа), Smart State (Умна държава), Unleash Entrepreneurship and Small Businesses (Да дадем път на предприемачеството и малкия бизнес), No region will be left behind, captain (Никой регион няма да остане зад борда), Establish a circular economy (Работеща кръгова икономика), Turn Education around (Образование на фокус), заявиха още от партията.