Направили сме отчет кое от програмата на какъв етап на развитие е и с удовлетворение мога да отбележа, че преобладаващата част, особено от по-важните мерки, които засягат хората, са или изпълнени, или са в напреднал стадий на изпълнение.

Това заяви министър-председателят в оставка Пламен Орешарски по време на традиционната си среща в Министерския съвет с представители на граждански и неправителствени организации, предаде БГНЕС.

Орешарски изтъкна, че повечето от неизпълнените неща засягат четиригодишен период.

Той изтъкна, че изпълнението на бюджета на Касата и на държавния бюджет към този момент не е по-лошо отколкото в последните години.

"В последната година съсредоточихме повече усилия за стабилизиране на системата на здравеопазването, отколкото в нейното реформиране. Нямахме политическо съгласие за реформиране на системата."

По-рано днес Коалиция за България настоя правителството да изтегли от парламента актуализацията на държавния бюджет.

Представители на БСП се срещнаха с премиера Пламен Орешарски и са настояли да оттегли предложението за актуализация на бюджетите.

Той е заявил, че ще размисли по искането на БСП, но от думите му се разбра, че едва ли ще се съобрази с него.

По темата енергетика Орешарски заяви, че проектите за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй и Южен поток са много добри и полезни за нашата страна.

"Придвижихме доста напред и двата. Надявам се следващите правителства да продължат. И в двата случая става въпрос за търговски заеми, които ще се изплащат от експлоатацията на обектите и няма да натоварват по никакъв начин данъкоплатеца", добави Орешарски.

На въпрос защо оставката не беше подадена в идващия понеделник, 28 юли, Орешарски напомни, че след европейските избори, когато взаимоотношенията между двете парламентарни групи, подкрепящи кабинета, се промениха, имаше политически консултации при президента.

Тогава се взе решението на 5 октомври да има избори. Орешарски обясни, че това означава, че оставката на кабинета трябваше да бъде подадена до 25 юли, за да може президентът да изпълни конституционните си ангажименти да връчи три мандата.