Депутатите се събират за първото заседание на новото 50-о Народно събрание. На влизане в сградата на парламента народните представители от отделните партии споделиха какви ще бъдат позициите им относно предстоящ кабинет, както и за избора на председател на НС. Опозицията се обедини около мнението, че правителство може да съставят ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Ден по-рано от ГЕРБ обявиха, че ще номинират Рая Назарян за шеф на парламента, опозицията обаче ще гласува "против".

Георги Свиленски потвърди, че БСП няма да подкрепи нито Назарян за председател, нито ще преговаря с ГЕРБ за съставяне на правителство.

Правителство все пак ще има и то ще е сформирано от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, смята Свиленски, като съобщи и че БСП ще номинира Драгомир Стойнев за зам.-председател на НС.

Свиленски добави и че Корнелия Нинова, която подаде оставка като лидер на БСП, ще бъде част от парламентарната група.

"Ще си върша работата като народен представител от Благоевград", коментира на влизане и Нинова и подчерта, че "единственото възможно управление е между ГЕРБ, ДПС и ИТН".

Няма да подкрепим кандидата на ГЕРБ за председател на Народно събрание, каза и временният председател на БСП Атанас Зафиров.

"Нямаме кандидат за председател на Народното събрание. Кандидатът ни за заместник-председател на парламента е Драгомир Стойнев", добави Зафиров.

Всички ние сме равни сред равни и избрани в Народното събрание. България има нужда от правителство, каза избраната за депутат от ДПС Искра Михайлова-Копарова на влизане в парламента.

"Участваме конструктивно в разговорите и искаме да има правителство", каза и Йордан Цонев от ДПС.

Представителите на новата политическа сила в парламента "Величие" дойдоха заедно, без да коментират нагласите си относно председател на НС или съставянето на кабинет. Единствено Етиен Леви отбеляза, че "това е дебют в политическия концерт" и се надява той да се увенчае с успех.

"Аз мисля, че нашето известно име е нашият конструктор - Господ. Той ни дава силите. Шоубизнесът е също сцена, тук е политическата сцена. Искрено вярвам, че 50-ото Народно събрание ще се увенчае с успех и гражданите на република България ще бъдат спокойни, че ще имат правителство и че някой мисли за всички", коментира Леви, но отказа да говори за кандидатурата на Рая Назарян за шеф на НС.

"Как партия "Величие" ще гласува за председател на Народното събрание, ще стане ясно в процеса на заседанието", отбеляза депутатът.

Снимка: БТА

Депутатите от ПП-ДБ също пристигнаха заедно в парламента и потвърдиха позициите си относно предложенията на ГЕРБ.

"След като ние два пъти успяваме да направим редовно правителство - единия път, бидейки първа политическа сила, втория път - като втора политическа сила, явно може да се направи правителство, ако има желание. ГЕРБ са първа политическа сила, винаги са искали да работят с ДПС. Това, което всички трябва да разбираме ясно, че предишното правителство падна, защото ГЕРБ и ДПС искаха да спечелят политическата власт. Спечелиха я, нека сега да управляват. Това е най-важното в момента", каза на влизане в сградата бившият премиер Николай Денков.

Снимка: БТА

От групата потвърдиха, че няма да подкрепят и номинацията на Рая Назарян.

"Ние сме последователен и предвидим политически субект. Имаме си собствена кандидатура за председател на Народното събрание и, разбира се, ще се борим да наложим нашето име за председател. Така че няма вариант, при който да подкрепим не само кандидата на ГЕРБ, но когото и да е било", каза и Цончо Ганев от "Възраждане" и подчерта, че партията също няма да подкрепи Назарян за председател на парламента.

По думите му има опасност днес да не бъде избран председател на Народното събрание.