Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да оттегли кандидатурата на Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание, въпреки че засега тя не получава необходимата подкрепа. След като и днешното пленарно заседание започна с фалстарт, той предупреди, че без избор на парламентарен шеф не може да започне процедурата по връчване на мандати от страна на президента, а това може да вкара страната в конституционна криза.

"Надявам се всички да бъдат отговорни, защото ако не бъде избран председател, ще стане конституционна криза и дори не можем да отидем на избори. Толкова е сериозно и аз съжалявам. За втори път Христо Иванов ми прави този номер, за втори път кара ме да променяме конституцията, подкрепям всичко, което прави, и в следващия момент дезертира, скрива се, заминава си за Брюксел и ме оставя тук да се оправям в кашата. Нито е честно, нито е почтено да се скриеш в такъв момент, когато именно, сега с кой, ако не с ПП и с ДБ, поне председател можем да изберем, логично е", каза пред журналисти в кулоарите на НС Борисов.

"Ние сме на избори, въпросът е чисто технологичен, да изберем председател на парламента, който да ни прати на избори", добави той.

Борисов коментира и отказа на лидера на ИТН да подкрепи правителство с първи или втори мандат:

"Разбирам Слави Трифонов, в действителност в тези дни на преговори, в които се явиха колегите от ИТН те имаха възможност или да бъдат смокинов лист, казвам го със съжаление, това се наложи в обществото и мисля, че затова и Слави Трифонов като емоционален човек реагира снощи или да кажат, че депутатите му са купени. Именно затова вчера казах, че такава подкрепа не ни е нужна, защото което и от двете да се каже, то е лошо за ГЕРБ и за колегите от ИТН".

Същевременно лидерът на ГЕРБ отправи и критики към съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Г-н Петков пък вчера каза, че ме съжалява, затова че съм го победил с 11%, но че трябва да се пазаря с ИТН. Искам пак да напомня - помните, когато депутати идваха и казваха, че им е оказван страхотен натиск в лаборатории, в офиси от колегите от ПП. Сиреч г-н Петков явно знае каква е технологията. Аз понеже не я знам, не съм се срещал със Слави, нито с Тошко, нито с когото и да било. Той предопредели вчера каква е била технологията, в която е участвал и вместо да подпомогне процеса ние да не влизаме в криза и да каже "Да, ние загубихме, но ако можем в нещо ще помагаме и остана в опозиция в гласуването. А се нарече градивна опозиция, която ще помага за евроатлантическата интеграция на страната. Само че вчера се нареди с БСП, с "Възраждане", с "Величие"", каза още Борисов.

Запитан дали знае нещо за оказван натиск върху лидера на "Величие" Николай Марков, станал причина той да закъснее вчера за първото заседание на парламента, Бойко Борисов отговори: "Да каже от кой е оказван натиск. Нямам никаква информация".