Трябва да помним не само ужасите на войната, но и причините, които разпалиха тази война, за да избегнем опасността да повторим тези грешки днес, когато отново има ожесточени спорове за световно лидерство. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти, след като участва в церемонията във Варшава по повод отбелязването на 80-годишнината от началото на Втората световна война, съобщи прессекретариатът на президентството.

Възпоменателната церемония в полската столица събра държавни и правителствени ръководители от четиридесет страни.

Вижте снимки >>

Отбелязването на 80-годишнината от началото на най-кръвопролитната и опустошителна война в човешката история има своето актуално значение и днес, подчерта президентът Радев.

По думите на държавния глава възпоменателната церемония има още по-голямо значение на фона на многобройните конфликти в света, войнстваща реторика, растящата нестабилност в региони, близки до нашия, и дезинтеграцията на системата от международни договори в областта на въоръженията, което ни тласка към нова надпревара във въоръжаването.

По-рано президентът Румен Радев обсъди във Варшава теми от дневния ред на Европейския съюз с министър-председателя на Кралство Белгия и новоизбран председател на Европейския съвет Шарл Мишел.

Президентът Румен Радев разговаря с министър-председателя на Белгия Шарл Мишел

Снимка: Президенството

Да бъде променен механизмът за вземане на общи решения в рамките на ЕС, което да позволи по-бърза реакция на ЕС в международните отношения, също е било сред акцентите на разговора.