Президентът на Полша Анджей Дуда откри днес във Варшава главната церемония по повод 80-годишнината от нацистката инвазия в страната, сложила началото на Втората световна война, предадоха осведомителните агенции.

Снимка: АР/БТА

Присъстват около 40 световни лидери, сред които вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, канцлерът и държавният глава на Германия Ангела Меркел и Франк-Валтер Щайнмайер, както и българският президент Румен Радев.

Полски войници изпяха химна на Полша и издигнаха националния флаг на площад "Пилсудски" - голямо пространство в центъра на града, сравнено със земята от германските войски през войната. Сега на площада се намира Гробът на незнайния воин, срещу който се издига голям християнски кръст.

Вижте снимки >>

Церемониите в столицата бяха предшествани от възпоменателни прояви в населеното място Велун и полуострова Вестерплате до Гданск - първите станали обект на инвазията, състояли се рано сутринта в точния час на атаката на 1 септември 1939 г.

Дуда призова събралите се световни лидери да не си затварят очите днес за империалистическите тенденции и насилствените промени на границите.

Полският президент Анджей Дуда бие Камбаната на паметта

Снимка: АР/БТА

Той спомена за агресиите срещу Грузия и Украйна, без да назовава Русия като агресора, отбеляза Асошиейтед прес.

Руският президент Владимир Путин не е поканен на церемониите по случай годишнината заради анексирането на Крим през 2014 година.

"В последно време в Европа си имаме работа със завръщане на империалистическите тенденции, с опити да бъдат променяни граници със сила, с агресия срещу страни, заграбване на земя, пленяване на хора", заяви Дуда. Той добави, че "затварянето на очите не е рецепта за запазване на мира. Всъщност това е прост начин за даване на съгласие за още нападения".

Снимка: АР/БТА

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер окачестви Втората световна война като "германско престъпление", което страната му никога няма да забрави. По думите му германското нападение срещу Варшава и Полша е "болезнено наследство". Той припомни, че според нацисткия план за Полша "нейната култура, градове, народ - всичко живо е трябвало да бъде унищожено".

Снимка: АР/БТА

На 1-ви септември 1939 година германският боен кораб "Шлезвиг-Холщайн" стреля срещу гарнизон с полски войници, позиционирани на полуостров Вестерплате. Атаката бележи началото на война, която ще отнеме през следващите години живота на милиони и ще бъде запомнена като най-ужасяващият конфликт в историята на човечеството.

Снимка: АР/БТА