Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Всички снимки от церемонията вижте тук >>

Церемонията започна в 4:40 ч. сутринта, точният час когато според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация, отнемайки живота на мирни граждани. Почти едновременно с това, в 4:48 ч. нацистки крайцер обстрелва полски военни складове близо до Гданск. Тези събития полагат началото на Втората световна война.

Полският президент Анджей Дуда напомни, че Втората световна война е започнала с военно престъпление. Нарочно са били бомбардирани мирни граждани, в град без армия или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно.

"Кой е могъл да предположи, че това ще бъде направено от цивилизован народ, един от най-старите в Европа?", попита Дуда.

Той подчерта, че историята не трябва да бъде забравяна, за да може нищо подобно да не се случва повече където и да е по света.

"Само историческата истина може да изцери раните", добави той, изказвайки уважение към своя германски колега, който дойде в Полша, за да участва в паметната церемония.

"Прекланям се пред жертвите на нападението във Велун. Прекланям се пред полските жертви на германската тирания. И искам прошка", заяви от своя страна Щайнмайер на полски и немски, предаде Франс прес.

При бомбардировките на Велун загиват около 1200 души, а първата бомба е хвърлена върху болница, на чийто покрив е имало червен кръст, припомня ДПА. През Втората световна война загиват 6 милиона полски граждани, включително 3 милиона полски евреи.

Четиридесет чуждестранни делегации, включително държавни и правителствени ръководители, сред които и българският президент Румен Радев, ще присъстват днес на отбелязването в Полша на 80-годишнината от избухването на Втората световна война.

Сред очакваните лидери са германският канцлер Ангела Меркел и украинският президент Володимир Зеленски, отбелязват осведомителните агенции.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени посещението си в Полша заради приближаването на урагана Дориан към Флорида и изпрати във Варшава вицепрезидентът Майк Пенс.

На тържествата няма да присъства руският президент Владимир Путин, който не беше поканен заради анексирането на Крим. Полската дипломация обясни това и с решението на Варшава да кани само страни от НАТО, ЕС и Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна). На церемониите няма да присъства и председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша Доналд Туск, който каза в интервю, че явно не е желан гост от организаторите на официалните събития.

Главната церемония ще се състои по обяд във Варшава, където край Гроба на незнайния воин ще говорят полският президент, германският президент и вицепрезидента на САЩ.

Втората световна война взема по различни оценки между 40 и 60 милиона души. Шест милиона от тях са евреи, повечето жертви на Холокоста, извършен от нацистите.