Президентът Румен Радев коментира вота "2 в 1" на старта на предизборната кампания, с апел към партиите да не заглушат европейския дебат с темите за националния парламент. Той си пожела един по-ефективно работещ ЕС след предстоящите избори за Европарламент. Преди това президентът и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха венец на Паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Румен Радев обвърза двете теми в една, като посочи, че днес отдаваме "почит към ветераните и хилядите, дали живота си за победата над нацизма", но и напомни, че "именно заради тяхната саможертва се откри пътят към мирна и единна днешна Европа".

След церемонията с почит пред жертвите на Втората световна война пред паметника, държавният глава се поздрави с ветерани и антифашисти, като някои носеха портретите на свои близки, сражавали се на фронта срещу Хитлер.

Още снимки вижте тук>>

"Днес, в Деня на Европа, нека си пожелаем и Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и допринася още по-ефективно за развитието на държавите членки, който продължава да гради своето единство върху принципите на демокрацията и мира", започна коментара си пред медиите по актуални теми президентът.

"Очаквам в предстоящата кампания да чуем един съдържателен дебат за бъдещето на обединена Европа. Нека всеки кандидат за ЕП, който претендира да представлява Европа, да заяви ясни позиции как ще допринася за развитието на Съюза, за външната политика и разширяването, по прехода към зелена икономика, по прекратяване на войната и възстановяването на Украйна. Нека кампанията за избори за национален парламент не заглушава и измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа, защото той е много важен", призова президентът.

Снимка: БТА

"Очакваме по-малко черен пиар и повече идеи за бъдещето на България. Всяка партия да заяви защо иска властта", апелира още Радев. И добави, че е време дневният ред на политиците да се срещне с дневния ред на хората и страната.

Румен Радев коментира и изборите в Република Северна Македония, като подчерта, че позицията му остава непроменена и при новата власт.

"Моята позиция по отношение на РСМ винаги е била открита и последователна, такава, каквато е била, ще бъде и с новия президент Силяновска, такава ще бъде и с ВМРО-ДПМНЕ, но е крайно време да видим дали новият президент и партията, спечелила изборите, ще заработят най-сетне за европейската перспектива на РСМ, или ще поемат по някаква друга посока", заяви българският президент. Той напомни, че винаги е подкрепял интеграцията на Скопие в ЕС, но при спазване на Копенхагенските критерии за членство, при зачитане на правата на македонските българи, отказ от езика на омразата, уважение към историята и учебниците.

Снимка: БТА

Попитан какви са очакванията му от политиката в РСМ при новата власт, след като опозицията спечели вота, Радев призова: "Нека не гадаем в момента. Много скоро ще проличи дали тази страна ще върви към обединена Европа, или ще завие в друга посока".

Снимка: БТА

Той констатира още, че след частичното допускане на страната по въздух и море в Шенген, натискът над Австрия рязко е намалял.

"Отварянето на България на България към Шенген по въздух и море има и отрицателни аспекти. Натискът към Австрия намаля до голяма степен. Казваме си "ето, България вече е в Шенген" и Австрия вече не е притискана в тази посока", каза Радев, който смята, че трябва по-агресивно да отстояваме интереса си. 

Снимка: БТА

"Именно ние, по времето, когато представлявах България пред Съвета на ЕС, агресивно започнахме да повдигаме тази тема, тя беше замряла. Работата с Нидерландия и Австрия дадоха резултати. Правилната политика е в спокойния, откровен, много открит дебат по тази тема", добави още президентът.

Снимка: БТА

Президентът каза още, че днес ще вземе решението си дали да издаде указ над промените в закона за хазарта, които спират медийната му реклама, или ще наложи вето.

"Съвсем скоро ще видите моя указ, не казвам какъв, днес ще имам доклад от правния съвет, така че окончателно ще взема решение", уточни Румен Радев.