С 4 гласа "за", 15 "против" и 1 "въздържал се" бяха отхвърлени на първо четене промени в Закона за здравето, съобщи Нова телевизия.

Предложението беше в заведенията да има зали за пушачи и непушачи, а ако заведението е под 70 кв. м, собственикът да избира дали то да е за пушачи, или за непушачи.

Същият режим съществуваше в началото на предишния мандат на Бойко Борисов. ГЕРБ обаче наложи в крайна сметка пълната забрана за пушене на закрити места.

Според „Атака" тютюнопушенето трябвало да се върне в заведенията, защото забраната му довела до "нарастване на безработицата с поне 30 000 души" и съкращаване на персонал заради намалените обороти.

Въпреки че законопроектът е отхвърлен от комисията, той може да се обсъжда и в пленарната зала, където ще се вземе крайното решение по него.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова, която прокара пълната забрана, призова за по-строг контрол върху спазването на забраната. Лошо впечатление прави, че почти няма заведение в София и в другите градове, в което да не се пуши, обърна се тя към зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков, съобщи "Дневник".

"Проектът на "Атака" е ретрограден и това ще е крачка назад. Няма икономически аргументи, които да са по-силни от защитата на здравето и живота на гражданите", заяви Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че компетентните органи нямат ресурс да следят за спазването на закона, а ресторантьорите бяха принудени да инвестират много пари в заграждения и вентилационни инсталации напразно. Той призова лекарите и гостите в комисията, които не пушат, да вдигнат ръка и се оказа, че само около една трета от тях не пушат. Байрактаров подкрепи проектозакона на "Атака".