Пред паметника на Майка България сме се събрали да кажем "не" на бежанския център -  с тези думи откри протеста местният лидер на ВМРО Николай Георгиев.

Жителите настояват центърът да бъде закрит изцяло и изнесен извън града. Това показва втвърдяване на исканията на хората, след като преди месец  те се обявиха само за това  той  да стане от затворен тип.

Организаторите настояват още да бъде отменена обществената поръчка за строителството на новите 68 помещения, които започнаха да се строят в рамките на лагера.


Едно от другите им искания е охраната, която се извършва от частна фирма, да бъде поета от служители на вътрешното министерство.

Протестът се състоя пред сградата на Областната администрация. Десетки дойдоха с български знамена и знамена с лика на Васил Левски.

Протестът протича спокойно, охранява се както от служители на охранителна полиция, така и от жандармерия. Протестът е граждански, но присъстват представители на всички патриотични формации. Там е и кандидатът за президент на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

От следващата седмица жители на Харманли стартират подписка с искане за изместване на центъра. Тя ще бъде внесена и в Европейския парламент.

Ангажимент за това пое евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Хората се оплакват от обитателите на центъра, които са предимно от афганистански произход. Жителите твърдят, че мигрантите ги притесняват, цапат града, закачат женската част от населението и се държат непристойно.

Към момента у нас се намират близо 8000 чужденци, по-голямата част от които са настанени в центровете на Държавна агенция за бежанците и Дирекция "Миграция" на МВР.

Само за периода 23-29 септември 2016 г. са установени нови 520 чужденци, които са проникнали в страната незаконно. Така общият брой на мигрантите за 2016 г. достига 14 656 лица.

Към края на септември бежанските центрове към Държавната агенция за бежанците са пълни на 106%, при капацитет за настаняване от 5190 лица, в тях се намират 5509 души, сочат данните.