Изпълнителна агенция "Медицински надзор" има нов шеф. Професор Росен Коларов е поема ръководството на агенцията от днес.

Това е поредната рокада в ИА "Медицински надзор" от нейното създаване през 2019 г., когато тя обедини в едно агенциите по трансплантации и медицинки одит. Първи неин шеф бе Росен Иванов, който през септември 2020 г. беше уволнен от бившия здравен министър Костадин Ангелов след вътрешна проверка, установила редица нарушения. 

На негово място беше назначен д-р Георги Деянов. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обаче го освободи през пролетта на 2021 г. с д-р Георги Христов, работил в Центъра за спешна медицинска помощ, в НЗОК, в администрацията на омбудсмана, както и в Агенция "Медицински одит".

Сега начело на агенцията застава Росен Коларов. Няма посочени мотиви за смяната, но вероятно поредицата от скандали в болничната помощ допринасят за рокадата при новия здравен министър проф. Асена Сербезова.

Агенция "Медицински надзор" е ключова структура към здравното министерство, защото отговаря за контрол и проверка на нарушения в здравната система, прелицензира лечебните заведения по новоутвърдени медицински стандарти за всяка специалност, както и отговаря за координацията на трансплантациите в страната. С какви мотиви министър Сербезова прави смяната, не става известно от официалната информация за новото назначение.

 

Кой е новият шеф на агенцията

Проф. Коларов е завършил Медицинска академия - София. Има придобити специалности по "Хирургична стоматология", "Лицево-челюстна хирургия", "Социална медицина и здравен мениджмънт" и "Обща стоматология".

До момента проф. Коларов е заемал длъжността държавен инспектор в Изпълнителна агенция "Медицински надзор". В периода от 2015 г. до 2019 г. е началник на отдел в Изпълнителна агенция "Медицински одит". От 2001 г. до 2015 г. е управител на Специализираната болница по лицево-челюстна хирургия (СБАЛЛЧХ) в София.

От 1984 г. до 1985 г. е работил като ординатор-стоматолог в СЗУ с. Дибич, община Шумен. В периода от 1985 г. до 1989 г. е асистент в Катедра по хирургична стоматология на Стоматологичен факултет - София. В продължение на 5 години - от 1989 г. до 1994 г. работи като старши асистент в същия факултет, а от 1994 г. до 2000 г. - като главен асистент.