След президента Румен Радев, и премиерът Димитър Главчев излезе с позиция по повод встъпването в длъжност на новия президент на Република Северна Македония.

Полягайки клетвата, с която Гордана Силяновска встъпи в длъжност като президент на РСМ, тя не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония, което предизвика отзвук от европейски държави и институции. Още в предизборната си кампания тя неколкократно заяви, че няма да използва "Северна" в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г. и отвори пътя на страната към членство в НАТО. Отказът на Силяновска при полаганите на клетвата да изрече конституционното име на страната накара посланика на Гърция в Скопие да напусне залата, където се провеждаше церемонията, а от ДСИ обявиха, че още с първите си думи Силяновска е нарушила конституцията и е предизвикала криза с Гърция. 

Ето как коментира случилото се и българският министър-председател:

"По повод церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония, България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват.

Припомняме, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година", гласи позицията на българското правителство, оглавявано от Димитър Главчев.