Президентът Румен Радев назначи с указ Руси Иванов за свой секретар по външна политика, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Бившият ни посланик в Дания заема мястото на Николай Милков, който бе осободен от поста в началото на ноември.

Руси Иванов е бил на редица длъжности в Министерството на външните работи, където започва работа през 1979 г. Работил е в дирекциите, направляващи двустранните отношения на България с европейските държави, регионалното европейско сътрудничество и координацията на въпроси, свързани с отношенията с Европейския съюз.

От 2001 г. е включен в преговорния екип по присъединяването на България към Европейския съюз. След подписването на Договора за присъединяване на страната ни към ЕС от април 2004 г. до юли 2007 г. става първият представител на България в Комитета на заместник-постоянните представители в ЕС /Корепер-1/.

В периодите май 2012 – февруари 2014 г. и януари 2019 - декември 2020 г. е генерален директор по европейските въпроси в МВнР. В рамките на професионалния си път Руси Иванов заема поста временно управляващ посолството на Република България във Федерална република Германия в периода 2011-2012 г. и е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Дания от 2014 до 2018 г.

Получава магистърската си степен в Института по международни отношения в Потсдам-Бабелсберг и учи в Университета за национално и световно стопанство в София.