Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Китайската народна република Дун Сяодзюн с орден "Мадарски конник" първа степен.

Отличието е за заслугите на дипломата за задълбочаването на двустранните отношения между България и Китай.

Китай е важен партньор за България и се ползва с голямо уважение като страна със забележителна история, култура и традиции. С впечатляващо икономическо и научно-техническо развитие, заяви президентът по време на церемонията.

През 2019 г. отбелязахме 70 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. "Горди сме от факта, че България е втората държава в света, признала Китай. Но аз често подчертавам и още един факт, че първата държава, която го призна тогава, вече не съществува формално, така че ние на практика сме първата държава, признала Китай", коментира Радев.

За целия свой мандат посланик Дун Сяодзюн работи неуморно и последователно за разширяване и осигуряване на приемствеността в нашите отношения на приятелство и сътрудничество и работи така, че те да бъдат поставени на една още по-широка и здрава основа, посочи държавният глава. Особено по време на изпитанията и огромните ограничения през глобалната пандемия от COVID-19 той направи така, че не само да съхраняваме, но и да надграждаме и политическите контакти, и търговско-икономическото сътрудничество, и културния, образователния и научния обмен, каза Румен Радев. Президентът благодари за подкрепата, която Китай оказа на България, за предоставянето на медикаменти, лични предпазни средства и медицинско оборудване, допълва БТА.

Съвместното доверие, което има между нашите две страни, и приятелството между народите ни допълнително се задълбочи, каза посланик Дун Сяодзюн. И добави, че сътрудничеството е довело до конкретни резултати. Посланикът отбеляза успешното посещение на президента Румен Радев в Китай през 2019 г., както и издигането на отношенията между двете страни на ниво стратегическо партньорство. Вярвам в бъдещото развитие на отношенията между Китай и България, заяви Дун Сяодзюн.